De tentoonstelling vindt nog plaats in het Huis van het Kind. © Neel Vermeiren

Heemkring Wesalia II verhuist naar Tiendenschuur, Erfgoeddag nog wel in Huis van het Kind

Wuustwezel -

Heemkundige kring Wesalia II vertrekt uit het Huis van het Kind en krijgt een definitief onderkomen in de gerenoveerde Tiendenschuur in Loenhout. De Erfgoeddag wordt nog in het Huis van het Kind georganiseerd.

“Het Huis van het Kind was steeds een tijdelijke huisvesting”, zegt schepen van Erfgoed Mai Van Thillo (CD&V). “Wesalia II had er onderdak sinds oktober 2008. De officiële opening van de Tiendenschuur laat nog even op zich wachten. De technische dienst van de gemeente maakt nog tafels. Dat is even stopgezet om het opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen klaar te maken. Maar enkele vrijwilligers hebben niet stilgezeten.”

Met hulp van de technisch dienst verliep de verhuis voorspoedig. De heemkundige kring heeft ook een depot gekregen in de school ’t Blokje waar hij bepaalde materialen kan opbergen. “Het is belangrijk om materialen op een goede manier te bewaren. Hiervoor wordt advies ingewonnen bij Erfgoedcel Voorkempen.”

Tentoonstelling

De heemkundige kring Wesalia II nodigt iedereen uit voor een tentoonstelling in het thema onderwijs: laat je onderdompelen in ons verleden en ontdek de lagere school in vroegere tijden. Onderwerpen zoals didactisch materiaal en hulpmiddelen voor verschillende leervakken komen aan bod. “Wil jij zien hoe lessen zoals rekenen, aardrijkskunde, natuurwetenschappen en geschiedenis werden onderwezen”, zegt medeorganisator Louis Van Bergen. “Kom dan zeker eens langs op zaterdag 23 en zondag 24 april tussen 13 en 17u in het Huis van het Kind, Gasthuisdreef 6.”

Wie liever met zijn vereniging een bezoek brengt in de week van 25 tot 29 april kan een afspraak maken via wesalia2@belgacom.net.

Erfgoedwandelingen

Woon je al lang in Wuustwezel maar ken je de geschiedenis die schuilgaat achter de mooiste stukjes onroerend erfgoed niet? Of woon je nog maar net in Wuustwezel en ben je razend benieuwd om allerlei leuke weetjes te ontdekken over de gemeente? Op zaterdag 23 april vertelt een gids je de verhalen die schuilgaan achter de mooiste gevels en monumenten in Wuustwezel. Schrijf je in via toerisme@wuustwezel.be want de plaatsen zijn beperkt. Deelname is gratis, de totale afstand bedraagt zo’n 3 km. Vertrek en aankomst is voorzien aan de Poort naar het Platteland, Dorpsstraat 36. Om 13.30u neemt de gids je mee op pad en rond 15.30u komt de groep weer toe op hetzelfde adres.

Via een app kan je luisteren naar de verhalen van Alois Blommaert, meester Wies. © rr

Je kan de levensloop en fragmenten uit het leven van meester Wies via de erfgoedapp ontdekken tijdens de wandeling met verhalen van Aloïs Blommaert. Deze drie kilometer lange route is doorlopend toegankelijk en start aan GC Blommaert. Download de route via ergoedapp.be/tour/930. (vw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners