©  Nieuwsblad

Salah Abdeslam ging café binnen in Parijs met explosievengordel maar “bedacht zich toen”

Salah Abdeslam, de belangrijkste beschuldigde op het assisenproces over de aanslagen van november 2015 in Parijs, zegt dat hij de avond van de aanslagen een café is binnengegaan met een explosievengordel. Maar daar heeft hij “zich bedacht”, zei hij woensdag voor het speciale assisenhof in Parijs.

evdg

Het was de eerste keer dat Salah Abdeslam op het proces zei dat het de bedoeling was dat hij zich de avond van 13 november zou opblazen in een café in het 18de arrondissement in het noorden van Parijs, maar dat hij zich bedacht toen hij naar de mensen rondom hem keek.

“De opdracht die men mij gegeven had, was dat ik naar een café in het 18de arrondissement moest gaan. Ik ga het café binnen, bestel een drankje, kijk naar de mensen om me heen en zeg tegen mezelf: ‘Nee, ik ga het niet doen’.” Dat zei de enige overlevende van het terreurcommando in zijn laatste verhoor voor het assisenhof.

De verklaring van de hoofdbeschuldigde kwam als een donderslag in de rechtszaal binnen. Abdeslam had bij zijn vorige ondervraging gebruik gemaakt van zijn zwijgrecht.

Om 18.15 uur vraagt de voorzitter van het assisenhof hem recht te staan. Salah Abdeslam legt uit dat hij gezwegen had omdat hij “het gevoel had dat hij niet gehoord werd”. “Van meet af aan wil men niet zien wie ik werkelijk ben”, betreurt hij, voordat hij aankondigt dat hij zal spreken, want “het is de laatste keer dat ik daartoe de gelegenheid krijg”. In de zaal is een zucht van opluchting te horen.

Salah Abdeslam houdt vol dat hij op 11 november op de hoogte werd gebracht van een plan voor een aanslag in Parijs, na een ontmoeting met Abdelhamid Abaooud in Charleroi. Tot dan dacht hij dat hij naar Syrië zou vertrekken. Tijdens de ontmoeting in Charleroi geeft Abaaoud hem geen details over de doelwitten, maar legt hij uit dat hij een explosievengordel zal moeten dragen. “Dat was een schok voor mij, maar uiteindelijk zal hij me overtuigen, uiteindelijk zal ik instemmen.”

Auto in panne

Nadat hij zijn plan had laten varen, nam hij naar eigen zeggen zijn auto en reed hij in Parijs rond. “Op een gegeven moment viel de auto in panne (...) Ik ben uitgestapt en te voet verder gelopen”, vertelt Abdeslam. Hij benadrukt dat zijn herinneringen van dat moment “vaag” zijn.

Assisenvoorzitter Jean-Louis Périès tracht meer details los te krijgen. “Wist u dat het terrassen waren, een concertzaal?”, vraagt hij over de doelwitten. “Nee, nee”, antwoordt Abdeslam. Wat het Stade de France betreft, “weet ik dat ze er hun aanval moeten doen, dat ik hen moet afzetten en dan weggaan om mijn opdracht te vervullen”.

Eerder op de dag had ook medebeschuldigde Mohamed Abrini verklaard dat hij vermoedde dat zijn vriend niet gedurfd had. Volgens Abrini zei Abdeslam na zijn terugkeer uit Parijs aan de andere terroristen in hun schuilplaats dat “hij het geprobeerd heeft, maar dat de vest niet werkte”. De anderen riepen hem daarop ter verantwoording. “Waarom heb je geen aansteker of sigarettenpeuk genomen om jezelf op te blazen?” Abrini geloofde niet in dat verhaal: “Hij heeft niet gedurfd, dat is alles.”

Salah Abdeslam had al eerder op het proces verklaard dat hij teruggedeinsd had om zijn explosievengordel te gebruiken, en die vervolgens in een vuilbak dumpte. Hij had toen niet gezegd dat hij effectief al een café was binnengegaan.

Vastgoed

Jobs in de regio