De politie van New York, de NYPD, verspreidde deze beelden van de verdachte. 

De politie van New York, de NYPD, verspreidde deze beelden van de verdachte. ©  EPA-EFE

“We hebben hem”: verdachte van schietpartij in metro in New York is gearresteerd

Frank James, de 62-jarige verdachte van de schietpartij in een metro in New York, is woensdag gearresteerd. Dat heeft de politie van New York bevestigd. “We hebben hem”, klonk het op een persconferentie. Opvallend: de verdachte is al negen keer eerder aangehouden, onder meer voor seksueel misbruik.

De burgemeester van New York, Eric Adams, opende een persconferentie over de schietpartij woensdag met de woorden “we hebben hem”. “Frank Robert James kon nergens heen of zich schuilhouden en zit nu in politiehechtenis”, verduidelijkte Keechant Sewell, hoofd van de New Yorkse politie.

Sewell zei op de persconferentie dat James zonder incident kon worden opgepakt in East Village, een wijk in het stadsdeel Manhattan. Dat gebeurde na een tip van de bevolking. Eerder had de politie een beloning uitgeloofd van 50.000 dollar voor informatie die zou leidden tot de arrestatie van de verdachte. Of iemand effectief beloond zal worden met het aanzienlijke bedrag, is niet duidelijk.

LEES OOK. Frank James is nu officieel verdachte van schietpartij in metro New York, maar nog niet opgepakt

Volgens de eerste bevindingen had de man dinsdagochtend tijdens het spitsuur net voor aankomst in 36th Street Station in Brooklyn een gasmasker aangetrokken en een bus geopend waaruit mist of rook kwam. Daarna opende hij het vuur op mensen in het metrostel en op het perron. Minstens 23 mensen raakten daarbij gewond, van wie tien door kogels.

Al negen keer aangehouden

Het wapen dat de verdachte gebruikte, werd in 2011 gekocht in de staat Ohio. De politie deelde ook mee dat James negen keer eerder was aangehouden in de staat New York en drie keer in het aangrenzende New Jersey. Dat was voor onder meer seksueel overschrijdend gedrag, huisvredebreuk, bezit van inbraakgereedschap en wanordelijk gedrag. Hij was echter niet veroordeeld voor een misdrijf en kon daarom een vuurwapen aanschaffen.

James zal nu vervolgd worden voor de overtreding van een wet, die “terroristische en andere gewelddadige aanvallen” op het openbaar vervoer verbiedt. De man zal verschijnen voor een federale rechtbank in Brooklyn. Bij een veroordeling riskeert hij levenslang, zei procureur Breon Peace tijdens een persconferentie.

LEES OOK. Getuigen over schietincident in New York: “Ik ging naast hem zitten en toen ging de rookbom af”

  AFP 

Vastgoed

Jobs in de regio