© rr

Festival ‘Beyond the Blackbox’ waaiert uit over heel Antwerpen met voorstellingen die zich niet in hokjes laten steken

Antwerpen -

In het Centraal Station, in een moskee, op straat, op een tennisveld of in een buurthuis: de eerste Antwerpse editie van kunstenfestival Beyond the Blackbox trakteert het publiek drie dagen lang op grensverleggend werk dat de klassieke theatersetting openbreekt.

Elien Van Wynsberghe

Een presentatieplatform creëren voor verrassende kunst die vooralsnog weinig ruimte krijgt in Antwerpen: dat is het opzet van Beyond the Blackbox. Het kunstenfestival ontstond enkele jaren geleden in cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam en krijgt nu een eerste, Antwerpse editie op 13, 14 en 15 mei.

In totaal staan er een tiental voorstellingen gepland, waaronder een handvol premières. Organiserende partners zijn Monty, Platform 0090, wpZimmer en C-TAKT. “Antwerpen kent een sterke theaterpraktijk én een rijke beeldende kunsttraditie, maar daartussen ligt een braakliggend terrein,” zegt Lana Willems, artistiek leider van Monty. “Met Beyond the Black Box willen we die tussenruimte dichten.”

Seefhoek

“Het idee om een Antwerps luik van het festival te organiseren, ontstond omdat we zagen dat er op de Amsterdamse edities veel werk van hier werd getoond dat in Antwerpen zelf niet te zien was. Het festival krijgt met andere woorden een luik op eigen bodem uit noodzaak omdat hier maar weinig presentatieruimte is”, zegt Helga Baert van kunstenplek wpZimmer, gevestigd in de Antwerpse Seefhoek.

De voorstelling van Dan Musset (hier in Brussel) vindt plaats in het Centraal Station. © Latifa Saber

De voorstellingen die tijdens Beyond the Blackbox vertoond worden, vinden plaats op een aantal verrassende locaties. Van een tennisveld tot een moskee of het Centraal Station. “Door voorstellingen op publieke plaatsen als deze, verlagen we de drempel. Het idee leeft dat transdisciplinair werk moeilijk is, daar willen we vanaf. Veel voorstellingen zijn net heel toegankelijk”, zegt Baert. “De rode draad van het festival is dat het publiek voor geen enkele voorstelling in een zaal moet plaatsnemen.”

Zo werkte het jonge collectief Par Hasard een podcast uit rond empathie die in interactieve vorm wordt voorgesteld in Buurthuis Unik en in moskee Mehmet Akif. “De voorstelling van Dan Musset gaat dan weer door in het Centraal Station. Musset liet zich inspireren door de vele ontmoetingen die plaatsvinden in een station.” Hij bracht verschillende stationsverhalen en ontmoetingen in kaart en nodigt nu het publiek uit om deze verhalen opnieuw te creëren.

Collectief Par Hasard trekt naar buurthuis Unik en naar moskee Mehmet Akif. © Elisa Maenhout

Bad van Marie

Het volledige festivalprogramma is te raadplegen op de website van theaterhuis Monty. Beyond the Blackbox is overigens niet alleen om neer te strijken in het Centraal Station. Ook theatergezelschap Bad van Marie trekt vanaf 23 april met een nieuwe voorstelling naar het imposante gebouw. Human Zoo, zo heet die. Beide voorstellingen in het station zijn creaties voor kunstenfestival Europalia Trains & Tracks.

“In Human Zoo weerklinkt een stem in je hoofdtelefoon. Ze gidst je al wandelend doorheen één van de mooiste stations van Europa. Acteurs gaan op in de menigte, passanten worden acteurs en de toeschouwers worden onbewust figurant in elkaars hoorspel.” Als toeschouwer balanceer je hier tussen feit en fictie en kijk je met een nieuwe bril naar alledaagse gebeurtenissen die zich in het station afspelen.

Alle info: www.monty.be en www.badvanmarie.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio