Seniorenbeurs 2017 

Seniorenbeurs 2017 © Wim Frans

Hove organiseert seniorenbeurs rond zorgzaam wonen: “Meeste zestigplussers wonen in onaangepaste woning”

Hove -

De ouderenadviesraad in Hove organiseert opnieuw een seniorenbeurs. Daarmee wil het mensen dit jaar informeren over aangepast wonen op je oude dag. “Hoewel we in de eerste plaats mikken op senioren en zestigers, is iedereen welkom”, zegt Monique Slaets, voorzitter van de ouderenadviesraad.

Voor Slaets is het vooral belangrijk dat de mensen tijdig kunnen nadenken over waar en hoe ze op hun oude dag willen wonen. “Informatie daarrond inwinnen kan nooit kwaad”, zegt ze enthousiast. “We hopen zeker ook beleidsverantwoordelijken, zorgverleners en mantelzorgers te mogen begroeten.”

Het is niet de eerste keer dat de adviesraad zoiets organiseert. De eerste editie van 2017 over onder meer successieplanning en erfbelasting was naar eigen zeggen een groot succes. “In 2019 hebben we dan met de adviesraad een behoefteonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat de meeste ondervraagde zestigplussers zelfstandig thuis wonen”, zegt Slaets. “Opmerkelijk was dat slechts 11% in een aangepaste woning verblijft. 32% van de woningen is zelfs ernstig onaangepast. Vandaar de keuze voor het thema van onze beurs dit jaar: zorgzaam wonen.”

Vragen over wonen

Tijdens de beurs zullen er doorlopend acht stands te bezoeken zijn. Daar kan je informatie vinden over de verschillende woonmogelijkheden, -aanpassingen, zorgverlening en ondersteuning. Zo is er onder meer een infostand van woonzorgcentrum Cantershof, bouwbedrijf Cango en ziekenfonds DeVoorzorg. Heb je vragen over aanpassingspremies en subsidies? Dan kan je terecht bij de gemeentelijke huisvestingsambtenaar.

Op zaterdag kan ook gaan luisteren naar socioloog Pascal De Decker die een lezing geeft over ouder worden op de juiste plaats. “Op zondagnamiddag hebben we Ben Martens, burgerlijk ingenieur-architect die enkele voorbeelden van woonaanpassingen zal geven uit de praktijk.”

De gratis beurs gaat op zaterdag 23 april van 13 tot 17 uur en zondag 24 april van 11 tot 17 uur door in Dienstencentrum Ten Hove, R. Verbeecklaan 3. Je kan je inschrijven voor de voordrachten via 03-454.08.37 of dienstencentrum@hove.be.

Monique Slaets (links) en haar collega’s bij een woning van Cango.

Monique Slaets (links) en haar collega’s bij een woning van Cango. © Ouderenadviesraad

 (SVO)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio