Themabeeld. 

Themabeeld. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Hoevense garagist weigert Joodse klanten: “Walgelijke discriminatie gebaseerd op fake news”

Opvallend nieuws in Joods Actueel. Garage Eyckmans, een bekende zaak in Hoevenen, laat via een mail aan verschillende Joodse organisaties en de openbare omroep weten dat het geen Joodse klanten meer zal ontvangen. Dit omdat het “de positie van Israël tegenover Rusland onaanvaardbaar vindt”. De garagist ontkent stellig enige betrokkenheid, Joods Actueel benadrukt het mailadres van de garage te hebben nagetrokken.

De mail zou al op 21 maart verstuurd zijn naar meerdere Joodse organisaties. De garagist schrijft daarin onder meer dat “Joodse klanten niet meer welkom zijn voor onderhoud van hun voertuig of het oplossen van elektronische problemen”. Dit omdat volgens hem “Israël niet erkent dat Poetin oorlogsmisdaden pleegt tegenover de bevolking van Oekraïne”. Daar voegt hij aan toe dat “Israël zich zou moeten schamen” omdat de Israëlische bevolking “het zelf heeft meegemaakt”.

Eyckmans ontkent aan Gazet van Antwerpen dat hij de mail zou hebben uitgestuurd, maar Joods Actueel benadrukt dat ze het mailadres hebben nagetrokken en het wel degelijk tot de garage van Eyckmans behoort. Nadat het Forum der Joodse Organisaties met de man in dialoog was gegaan in de hoop dat hij zijn brief zou intrekken, heeft de organisatie inmiddels besloten om klacht in te dienen bij het parket.

“Dit is walgelijke discriminatie, gebaseerd op fake news”, zegt Kamerlid Michael Freilich (N-VA). “Wanneer dit blijkt te kloppen, dan hoop ik dat het niet zonder gevolgen zal blijven. Als maatschappij mogen we dit niet tolereren.”

(tsjs)

Vastgoed

Jobs in de regio