Voor Bram Simons wordt het gastronomisch visrestaurant Emiel zijn eerste zaak. © Dirk Vertommen

Mechelen is deze zomer twee gastronomische restaurants rijker op Vismarkt: Emiel en Lesco

Mechelen -

De Mechelse binnenstad krijgt er deze zomer op de Vismarkt twee culinaire adresjes bij. Bram Simons (26) opent in de vroegere viswinkel Emiel zijn eerste zaak, een gastronomisch visrestaurant. Topchef Stef Buelens (42) keert ook terug naar zijn geliefde heimat en opent Lesco.

Sven Van Haezendonck

Recent raakte al bekend dat pizzatent Ottomat een vestiging opent in het pand van De Cirque dat in februari na 33 jaar de deuren sloot. Vlakbij is vishandelaar Luc Mariën alias Luc Vis al een hele tijd bezig om de voormalige viswinkel Emiel te renoveren. Hij wilde wat graag een visrestaurant op de Vismarkt.

Daarvoor gaat de visboer nu in zee met een jong talent: Bram Simons, zoon van Jan Simons, tot voor kort manager van Lamot en erg geëngageerd bij Sjarabang. Hij is een van de grootste fans van zoon Bram, die op culinair vlak van wanten weet. Zijn opleiding genoot de jongeman in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde.

“Onderaan de ladder begonnen”

“Na stages bij onder meer Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver en ’t Witte Goud in Leest ben ik vrijwel meteen aan de slag gegaan bij Silo’s”, zegt Bram. In het restaurant in Boortmeerbeek heeft hij bijna acht jaar met veel plezier gewerkt. “Ik ben er onderaan de ladder begonnen en opgeklommen tot souschef. Ik heb er super veel geleerd. Dieter Fleurinck, de chef, was mijn mentor”, vertelt hij.

Nu begint Bram vol enthousiasme en spanning met zijn eerste zaak. “Voor mij is het belangrijk dat ze in Mechelen is, ik ben hier geboren en getogen. Toen Luc Vis me aansprak, zijn we komen kijken en we hadden onmiddellijk een match. De Vismarkt is ook een prachtige locatie”, zegt de jonge chef.

“Toen Luc Vis me aansprak, zijn we komen kijken en we hadden onmiddellijk een match”, zegt Bram. © Dirk Vertommen

De verbouwingen aan het toekomstig visrestaurant lopen al. “Achteraan komt de keuken, boven en beneden is er sanitair. In de zaal met open bar hebben we plek voor veertig gasten. De glazen wand van onze vitrine kan volledig open in de zomer”, vertelt Bram. De zomer is precies ook de periode dat hij met zijn eerste zaak van start wil gaan. Hij mikt op eind juni.

In zijn keuken gaat Bram resoluut voor vis. “In een voormalige vishandel kun je niet beter zitten, het is echt een droom die werkelijkheid wordt. Ik wil zo veel mogelijk met lokaal geteelde producten werken en de mensen meenemen op reis, vooral dan met vis die de Noordzee te bieden heeft: schol, pladijs, rog, rode poon en natuurlijk schaal- en schelpdieren”, legt Bram uit.

“Op zaterdag een marktmenu”

Vegetarische klanten belooft hij een alternatief. Aan het lokale aspect van zijn zaak hecht de Mechelaar veel belang. “De architecten voor onze verbouwing zijn de mensen van Tecro & Krea, onze meubilair komt van Simple.”

LEES OOK. Met Basic-Fit opent achtste nieuwkomer in korte tijd in Bruul: “Mechelen is gewild”

Dinsdag en woensdag worden de sluitingsdagen van Emiel, maar het restaurant is wel open op zondag. “En op zaterdag bieden wij voor mensen die de wekelijkse markt bezoeken een marktmenu aan. Dan moet je niet reserveren, voor ons degustatiemenu tijdens de rest van de week wel”, zegt Bram.

Het zijn drukke tijden, want Bram is net vader geworden. “Mijn vriendin Sien en ik zijn een week geleden de trotse ouders geworden van Lenne. Van Sien krijg ik ook veel steun”, zegt hij.

Restaurant Lesco opent vlak naast café De Gouden Vis in de Nauwstraat. ©  Dirk Vertommen

Op de Vismarkt keert ook een oude bekende terug, Stef Buelens. In het pand in de Nauwstraat waar hij ooit in de potten van eetcafé Madeleine roerde, opent de Mechelaar deze zomer een gastronomisch restaurant: Lesco. “Het concept zal hetzelfde zijn dan dat van ons restaurant in Wetteren”, zegt Stef, die ooit zijn carrière begon met Dorp 5 in Leest.

“Wij willen iets heel persoonlijk brengen”

Die zaak runt de chef ondertussen al meer dan tien jaar. Vorig jaar konden de Mechelaars nog eens even van zijn werk proeven. Toen had Stef in het pand van het voormalige café Pilchard gedurende enkele maanden Depo Lesco, een culinaire winkel. “Heel vaak kregen we de vraag van mensen of ze bij ons ook iets konden eten. Dat zal vanaf deze zomer mogelijk zijn”, vertelt Stef.

Hij hoopt Lesco eind juli of begin augustus te openen. Hij kijkt er naar uit. “De Vismarkt is de hotspot van Mechelen. Vandaar de beslissing om een klein broertje van Lesco te openen. We willen er iets heel persoonlijks brengen, want wij hebben er maar plek voor zestien of achttien couverts”, legt Stef uit.

Stef Buelens aan het werk in zijn keuken in zijn restaurant in Wetteren. © Lies Vanzieleghem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen