Auteur van Oproer in de Kempen Julius Schellens en zijn partner Anne Van Moere. Zij leest zijn werken nauwgezet na en maakte ook het kunstwerk op de cover. 

Auteur van Oproer in de Kempen Julius Schellens en zijn partner Anne Van Moere. Zij leest zijn werken nauwgezet na en maakte ook het kunstwerk op de cover. © Alain Trappeniers

Blinde auteur Julius Schellens (73) te gast bij zakenvrouw Seka Dobric uit 'The Sky is the Limit'

Hulshout -

Auteur Julius ‘Jul’ Schellens (73) uit Westmeerbeek (Hulshout) en zijn partner Anne Van Moere (59) waren onlangs te gast in de podcast Op de sofa met Seka van de Willebroekse zakenvrouw, boekenwurm en The Sky is the Limit-deelneemster Seka Dobric. De aanleiding was de historische roman Oproer in de Kempen die Julius vorig jaar uitbracht. Hij beantwoordde meteen ook een aantal vragen over zijn visuele handicap. Die resulteerde rond zijn 40ste in volledige blindheid.

Kristof Van Rompaey

In zijn historische roman Oproer in de Kempen schetst Julius Schellens het leven in de streek rond Hulshout, Herselt, Westerlo en Heist-op-den-Berg van 1798 tot 1830. Het verhaal hangt hij op aan de fictieve oorlogsveteraan Ward, zijn dochter Machteld en brouwerszoon Adriaan. “Maar het geschiedkundig kader klopt helemaal. Ik las er een twintigtal wetenschappelijke werken voor”, vertelt Julius. “Ik wilde de geschiedenis die ik in mijn lagere schooltijd nogal geromantiseerd en nationalistisch gekleurd meekreeg, nog eens in de juiste context plaatsen vanuit het oogpunt van de gewone Kempenaar.”

Oproer in de Kempen is uitgegeven door Willems Uitgevers uit Noorderwijk (Herentals). Door hun band met Boeken.café, een nieuw boekenplatform waar Seka Dobric het gezicht van is, belandden Julius en Anne op haar sofa. Julius vertelde er onder meer over hoe zijn Grieks-Latijnse opleiding zijn liefde voor taal en geschiedenis aanwakkerde. Hij vertelde ook hoe hij en zijn partner Anne eigenlijk een schrijversduo vormen. “Ze leest mijn manuscripten na met bijzonder grote aandacht voor details en continuïteit”, zegt Julius. “Als kunstenaar maakte ze ook de cover van Oproer in de Kempen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zwart scherm

Voor wie het zich afvraagt: Julius typt zijn werken uit op een laptop met een gewoon toetsenbord. “Zoals iedereen”, zegt hij. “De output zit natuurlijk wel heel anders in elkaar, want ik zit in principe voor een zwart scherm. De laptop stuurt via een speciale – en dure – software een toestel aan waar ik alles in braille op kan lezen. Het belangrijkste struikelblok daarvan is dat ik alles regel per regel moet doornemen. Je hebt dus geen overzicht van het geheel, zoals je dat wel hebt op een scherm of op een blad papier.”

Intussen werkt Julius volop aan een vervolg op Oproer in de Kempen. “Het verhaal van de hoofdpersonages gaat voort, maar ze moeten wel een stapje terugzetten”, licht Julius toe. “Het historisch kader blijft behouden, maar er komt meer ruimte voor fictie. De werktitel luidt momenteel Stapstenen tussen droom en daad, maar die kan nog wijzigen. Normaal komt het boek dit najaar uit. Of ik mik op een trilogie? De uitgever heeft me die vraag ook al gesteld en die kans zit er wel in. Naarmate de hoofdpersonages ouder worden, kan er misschien een nieuwe generatie aantreden. We zullen zien.”

Fysiek boek

In het dagelijks leven laat Julius zich zo min mogelijk afremmen door zijn visuele handicap. Hij beschrijft zichzelf als een realistisch optimist. “Ik weet wat ik mis, maar ik weet ook wat ik kan”, vat hij samen. “Wat mijn visuele handicap betreft, is mijn grootste verdriet dat ik geen fysiek boek meer kan hanteren. Boeken zijn voor mij vervangen door ingelezen cd’s. Ik ben blij dat ze bestaan, maar een stem die iets voorleest, beknot toch wel je fantasie.”

Oproer in de Kempen is nog steeds beschikbaar bij Standaard Boekhandel, op websites als bol.com en bij Julius zelf. Het boek kost 20 euro. Tijdens de coronaperiode was het voor de auteur moeilijk om zijn werk te promoten met lezingen en voordrachten. Intussen zit er wel weer een en ander in de pijplijn. “Op zondag 8 mei ben ik te gast op een boekenfestival in Leuven”, zegt hij. “Onlangs kreeg ik ook een verzoek om een lezing te geven in de gevangenis van Leuven-Centraal, maar dat ligt nog niet helemaal vast.”

jul.schellens@skynet.be, 0476.50.61.76

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio