Jort en zijn grootvader Louis zijn allebei fervente wielerfans.

Jort en zijn grootvader Louis zijn allebei fervente wielerfans. © Tommy Maes

Jort (14) treedt na 40 jaar in voetsporen van grootvader Louis (76) als wielerkampioen

Retie -

Jort Dockx (14) uit Retie werd onlangs provinciaal kampioen tijdrijden bij de eerstejaars nieuwelingen. Veertig jaar geleden werd zijn grootvader Louis Van der Veken (76) ook wielerkampioen, weliswaar op een ander niveau. “We delen onze passie voor de fiets”, vertellen ze.

Jort Dockx en zijn grootvader Louis Van der Veken zijn allebei fervente wielerfans, maar rijden ook zelf dolgraag met de fiets. “Ik ben al van jongs af gepassioneerd door het fietsen”, vertelt Louis Van der Veken. “Wel heb ik nooit een profcarrière geambieerd. Vroeger mocht ik van mijn moeder niet starten met koersen, want dan zou ze mijn broer Karel ook moeten toelaten om te gaan motorcrossen. Maar als hobby heb ik wel altijd gefietst.”

In 1982 werd Louis provinciaal kampioen voor de provincie Antwerpen bij een kampioenschap dat werd georganiseerd door de Nationale Maatschappij voor Buurtspoorwegen (NMVB), de voorloper van De Lijn. “Ik nam het toen als buschauffeur op tegen andere collega’s”, vertelt hij. “Daar zaten heel wat straffe fietsers bij die geregeld deelnamen aan koersen. Maar uiteindelijk kwam ik die dag als eerste over de streep.”

Jort en Louis arm in arm.

Jort en Louis arm in arm. © Tommy Maes

Veertig jaar later treedt kleinzoon Jort Dockx in zijn voetsporen. Jort werd afgelopen donderdag in Malle provinciaal kampioen bij de eerstejaars nieuwelingen. “Ik had er heel wat vertrouwen in dat ik een goede tijd neer zou zetten, al had ik niet verwacht dat ik uiteindelijk ook zou winnen”, vertelt Jort. “Eenvoudig was het niet, want er was veel wind. Uiteraard ben ik heel blij met mijn provinciale kampioenstrui.”

Bij de thuiskomst van Jort had Louis de woning volledig versierd. Hij haalde zelfs de bloemenkrans boven die hij veertig jaar geleden had gekregen bij zijn overwinning en uiteraard ook de kampioenstrui van toen. “Ik ben heel trots op Jort. Als ik kan, ga ik ook voor hem supporteren”, zegt Louis. “Hij kan het nog ver schoppen als wielrenner. Hij werkt er ook keihard voor.”

Liever fietsen dan voetbal

Jort is sinds vorig jaar actief bij jeugdwielerclub Acrog-Tormans/Balen BC. “Aanvankelijk deed ik vooral aan voetbal, maar ik heb ook altijd heel graag gefietst”, vertelt Jort. “Op een bepaald moment deed ik liever aan fietsen dan aan voetbal en heb ik de overstap gemaakt. Vorig jaar heb ik ook al een keer een koers gewonnen en nu won ik dus het provinciaal kampioenschap tijdrijden. De komende dagen staan er nog verschillende wedstrijden gepland en op 1 mei staat het Belgisch kampioenschap tijdrijden op het programma.”

Ook Louis trekt er vaak op uit met de fiets. “Nu fiets ik meer dan vroeger, want sinds mijn pensioen heb ik er meer tijd voor”, zegt hij. “Of Jort en ik vaak samen fietsen? Eigenlijk niet, want ik kan hem niet bijhouden. We kijken wel geregeld samen naar de koers. We zijn buren, dus in de zomer kijken we naar de Ronde van Frankrijk. Ook het veldrijden volgen we samen.”

(Tommy Maes)

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio