Ilse Verheyen uit Kapellen. © Jan Van der Perre

Kapelse patiënte trekt naar poolcirkel om geld in te zamelen voor onderzoek naar Parkinson: “Door sneeuw en ijskoude rivieren”

11 april is al jaren de internationale Parkinsondag. Het aantal patiënten met de ziekte neemt gestaag toe. De 55-jarige Ilse Verheyen uit Kapellen, zelf Parkinsonpatiënte, vertrekt eind mei op trektocht door Noorwegen om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de degeneratieve ouderdomsziekte.

Patrick Vincent

Er zijn naar schatting 40.000 mensen met de ziekte van Parkinson in ons land. Ilse Verheyen uit Kapellen is er een van. Vijf jaar geleden kreeg ze de diagnose. Het was een harde noot om te kraken. “In het begin wilde ik het niet geweten hebben, ik aanvaardde het niet”, vertelt ze. “Ik was bang van wat anderen van mij zouden denken en was meer met hen dan met mezelf bezig. Ik had ook weinig symptomen en duwde het van me af. Daarbij kwam een moeilijke zoektocht naar de juiste medicatie. Ik raakte met mezelf in de knoop.”

Ondertussen heeft de 55-jarige Ilse het harde verdict voor een groot deel verwerkt. Ze begon meer over de ziekte te lezen en probeerde er op een positievere manier mee om te gaan. Ze las onder andere over Ivo De Bisschop, zelf een patiënt en de drijvende kracht achter de vzw Stop Parkinson. Hij wandelde twee jaar geleden in 49 dagen langs de Belgische grens en zamelde daarbij 650.000 euro in voor wetenschappelijk onderzoek. Het inspireerde haar om een gelijkaardige actie op te zetten. Alleen zoekt Ilse het iets verder.

Rugzak, ook figuurlijk

Van 24 tot 31 mei maakt ze met een groep van elf mensen vanuit de Noorse stad Tromsø een zesdaagse trektocht in een gletsjervallei boven de poolcirkel. Dat gebeurt onder begeleiding van Dirk Van Spitaels, een brandweerman die met zijn organisatie Breathe and Connect ook therapeutische reizen aanbiedt. “We trekken eropuit met de rugzak, maar zeven van ons dragen ook een figuurlijke rugzak”, vertelt Ilse, die zelf in de reiswereld werkt.

“Al ben ik de enige met Parkinson, de medereizigers hebben zich wel akkoord verklaard om dit ten voordele van Stop Parkinson te doen. Het wordt een serieus avontuur. Wegen zijn er niet. Het gaat over rotspartijen, door sneeuw en ijskoude rivieren. We zullen misschien maar 1 of 2 kilometer per uur vorderen. We doen het zonder gsm’s, volledig back to nature, en we zullen elke avond in tenten slapen. Het goede is dat het boven de poolcirkel maar heel even nacht is. We moeten ons dus niet haasten om voor het donker thuis te zijn.”

Bewegen is belangrijk

Bewegen is belangrijk voor Parkinsonpatiënten, zegt Ilse. “Gelukkig kan ik nog veel aan sport doen. Na een zware inspanning is de tremor in mijn lichaam, vooral aan de linkerkant, wel veel heviger dan normaal. Daar zal ik door moeten wanneer we in Noorwegen zijn. Maar ik heb het gevoel dat mijn ziekte door veel te bewegen een beetje verbeterd is. Met dank ook aan mijn man, die me zo veel mogelijk uit de zetel haalt.”

LEES OOK. Kontichse Katelijn vreet kilometers voor onderzoek naar Parkinson: “Het is de zwaarste trail van Engeland”

Je kunt het wetenschappelijk onderzoek via Ilse steunen door te storten op BE84 0689 4046 6759 met de mededeling ‘Norway 2022’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER