© ATV

Twee doden en verschillende zwaargewonden bij ongeval met Franse reisbus op E19: chauffeur test positief op drugs

Brecht, Schoten -

Op de E19 ter hoogte van Sint-Job-In-t-Goor (Brecht), richting Breda, is zondagmiddag een zwaar ongeval gebeurd. Een Franse reisbus met 33 passagiers aan boord, die richting Amsterdam reed, is er om nog onduidelijke reden gekanteld. Bij het ongeval vielen twee doden, vijf passagiers zijn nog kritiek. De buschauffeur heeft positief getest op drugs en is gearresteerd. De rijbaan was urenlang volledig afgesloten, maar intussen is er weer verkeer mogelijk.

nelo, phu, dcs, jdg, tg

Het ongeval gebeurde rond 11.45 uur op de E19 richting Breda, ter hoogte van Schoten. Het gaat om een Franse reisbus van touringcarbedrijf BlaBlaCar. De bus was met 33 inzittenden, afkomstig van Frankrijk, onderweg naar Amsterdam.

“De omstandigheden van het ongeval zijn momenteel nog onduidelijk”, zegt Lieselotte Claessens van het Antwerps parket. “Wat we tot nu toe weten is dat de bus door onbekende reden van de rijbaan is afgeweken. Daarbij heeft het voertuig eerst rechts de betonnen vangrail geraakt, vervolgens ook aan de linkerkant van de weg. Nadien is de bus gekanteld.”

Het parket is een onderzoek gestart naar de precieze omstandigheden en heeft een verkeerskundige aangesteld. De bestuurder van de bus, een 35-jarige man met Franse nationaliteit, reed onder invloed van drugs. “De man heeft een positieve drugstest afgelegd. Hij is gearresteerd”, aldus het parket. Ook het rijbewijs van de bestuurder werd ingetrokken. De bus had vooral Franse passagiers aan boord, en een minderheid Spaanse.

(Lees verder onder de foto)

 © BFM

Loodzware balans

De balans is loodzwaar. “Bij het ongeval zijn twee doden gevallen. Vijf passagiers verkeren in kritieke toestand, vijf zijn zwaargewond en 13 anderen raakten lichtgewond”, vertelt dokter Winne Haenen van FOD Volksgezondheid. “Omdat nog veel afdelingen vol liggen met Covid-patiënten zijn de slachtoffers naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Op die manier kunnen we hen de beste zorgen aanbieden.”

Zes inzittenden raakten niet gewond. Zij worden opgevangen in het cultureel centrum De Kaekelaar in Schoten. “Voor hen wordt gezocht naar een verblijfplaats voor vannacht”, zegt vervangend burgemeester van Schoten, Iefke Hendrickx (N-VA).

Over de leeftijden, geslachten en nationaliteiten van de inzittenden wordt echter geen informatie gegeven. De bus zou voornamelijk Franse passagiers aan boord hebben gehad, en een minderheid Spaanse.

De E19 richting Nederland blijft voorlopig nog volledig afgesloten. Wanneer de weg zal worden vrijgegeven, is onduidelijk. “We hopen tegen 17 uur dat alle bestuurders die vastzaten tussen de plaats van het ongeval en de A12 zijn kunnen terugkeren”, zegt Tom Lenaerts van Politiezone Schoten. “De verkeersdeskundige voert momenteel nog onderzoek. Pas wanneer alle bewijzen zijn verzameld, zal de plaats worden vrijgegeven en kan de takeling van de bus beginnen. Nadien zal de brandweer de rijbaan nog reinigen.”

“Verschrikkelijke dingen gezien”

Getuige Edit Csép (43) zag het ongeval niet gebeuren, maar bood wel de eerste hulp aan. “Ik heb zwaargewonde lichamen gezien en ik wist meteen dat we moesten helpen”, zegt Edit. “Ik ben met de slachtoffers beginnen praten en diegenen die ‘oké’ waren hebben we uit de bus geholpen. Een van hen vertelde me dat ze vanuit Lille op weg waren naar Amsterdam en dat de buschauffeur in slaap was gevallen.”

“We hebben mensen uit de bus geholpen, de meesten spraken Frans. Ik heb verschrikkelijke dingen gezien”, zegt ze.

    MEER OVER Meest gelezen

    Aangeboden door onze partners

    Meest gelezen

    Vastgoed

    Jobs in de regio