© ATV

Nieuw gebouw Aquafin zal helemaal verwarmd worden door rioolwater

Terwijl iedereen zijn gas- en elektriciteitsfactuur ziet stijgen, gaat Aquafin een heel andere richting uit. De Vlaamse waterzuiveraar bouwt een nieuw kantoor in Aartselaar, en dat zal helemaal verwarmd worden met rioolwater.

Bron: ATV

LEES OOK. Aquafin bouwt nieuwe hoofdzetel met open deuren aan Dijkstraat in Aartselaar

Op de grens van Aartselaar met Wilrijk bouwt Aquafin een nieuw hoofdkantoor, en het is vooral de verwarming die in het oog springt. Het bedrijf zal gebruikmaken van riothermie, verwarming uit de riolering. Ze zijn daarmee de eersten in Vlaanderen. “Met riothermie gaan we warmte uit de rioolbuis halen”, klinkt het bij Aquafin. “Voor ons campusgebouw loopt en heel grote collector waar afvalwater passeert van een grote groep inwoners. Daar zit veel warmte in en die warmte gaan we gebruiken om het gebouw te verwarmen.”

Daarvoor zal het afvalwater van meer dan 25.000 inwoners gebruikt worden. In de riolen zit warm water, van bijvoorbeeld een douche, de wasmachine, of van fabrieken. Normaal gaat dat allemaal verloren, maar hier dus niet.

“We hebben een verbinding tussen de warmtewisselaar in en de warmtepomp in het gebouw geplaatst. Dat is een aan- en afvoerleiding van bronwarmte en die we met behulp van een warmtepomp zullen opwaarderen tot de nodige warmte van 35 tot 40 graden.”

Niet rendabel voor thuis

Op die manier zullen er meer dan 400 medewerkers het hele jaar door verwarmd, en verkoeld worden. Als je nu denkt: dit is dé manier om mijn hoge gasfactuur te drukken is er minder goed nieuws. In gezinswoningen is het niet rendabel.

“Riothermie kan toegepast worden voor de grotere bouwprojecten. Wij denken aan zwembaden, aan schoolgebouwen. Voor woongebouwen mikken we op een wooneenheid van minstens 15 woningen omdat de installatie dan rendabel is om te installeren.”

LEES OOK. 25 jaar B-architecten: “We ontwerpen van deurklink tot stadswijk”

Aangeboden door onze partners