© RTV

Advocaat van vroeger slachtoffer ‘campusverkrachter’: “Onbegeleid terug in de maatschappij komen, kan écht niet”

“We moeten ernstig nadenken over wat juridisch mogelijk is om dit aan te pakken”, reageert advocaat Walter Damen op het feit dat de ‘campusverkrachter’ opnieuw opgepakt werd. Damen stond in 2010 het slachtoffer van Robbie G. bij. “Op deze manier is er geen herintegratie, en daar dient een straf toch voor?”

LEES OOK. ‘Campusverkrachter’ slaat opnieuw toe: man uit Hemiksem aangehouden nadat hij 17-jarig meisje van fiets probeert te trekken

“Dit kadert in de eeuwige discussie over strafuitvoering”, reageert meester Walter Damen, die destijds de studente verdedigde die door Robbie G. aan de Groenenborgercampus verkracht werd. “Je kunt de vraag stellen: bij hoeveel mensen loopt het na een straf goed, en bij hoeveel fout? Recidive gebeurt hoe dan ook, hoe vreselijk dat voor slachtoffers ook is: het is de aard van de mens, en dat zal zo blijven. Maar dat wil niet zeggen dat we de maatschappij niet optimaal kunnen beschermen.”

“Veroordeelde seksdelinquenten worden niet definitief uit de maatschappij verwijderd. Zo zit ons systeem niet in elkaar, en het is in strijd met de Europese rechtspraak”, gaat Damen verder. “Men probeert mensen te rehabiliteren, psychisch te begeleiden en op te vangen. Als die mensen dan hervallen, staat de maatschappij op haar achterste poten, en terecht. Maar wat is het alternatief?”

Geen terbeschikkingstelling

Het parket vorderde destijds een terbeschikkingstelling van vijf jaar, maar daar ging de rechtbank niet op in. G. zat zijn straf volledig uit, waardoor zijn terugkeer in de maatschappij niet gekoppeld werd aan voorwaarden of opvolging. “Onbegeleid terug in de maatschappij komen, zoals in dit geval, kan écht niet”, benadrukt Damen. “We moeten er ernstig over nadenken wat juridisch mogelijk is om dat aan te pakken. Op deze manier is er geen herintegratie, en daar dient een straf toch voor? Het is de taak van justitie om dat te garanderen.”

De raadsman laat weten dat hij zijn cliënte, het slachtoffer van toen, nog probeert te contacteren. “Maar ik vermoed dat ze die zaak achter zich heeft gelaten en heeft afgesloten. Slachtoffers willen er vaak niet aan herinnerd worden en willen voort met hun leven, elk op hun eigen manier.” brip

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio