Wordt Racing zaterdag kampioen? 

Wordt Racing zaterdag kampioen? © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

In Café De Citadel leven Racingers en Kakkers vreedzaam samen. 

In Café De Citadel leven Racingers en Kakkers vreedzaam samen. © Ward Bosmans

1 / 2
thumbnail: Wordt Racing zaterdag kampioen? 
thumbnail: In Café De Citadel leven Racingers en Kakkers vreedzaam samen. 

Geen twijfel bij supporters: “Racing wordt zaterdag kampioen”

Mechelen -

Met nog vier wedstrijden voor de boeg staat Racing Mechelen afgescheiden aan de leiding in de derde amateurklasse. Als het zaterdag zijn wedstrijd in Lille wint, is groen-wit zelfs dit weekend al kampioen. Geen enkele supporter die wij spraken, twijfelt daaraan. De Racingers maken zich klaar voor een feestje.

Ward Bosmans

De opdracht voor Racing is simpel: zaterdag winnen van KFC Lille of hopen dat eerste achtervolger Pelt verliest van hekkensluiter Koersel. De kloof tussen Racing Mechelen en Pelt bedraagt 10 punten. Als dat zaterdagavond rond 22u nog steeds het geval is, dan mag Racing zich kampioen noemen.

Geen successupporters

De supporters van Racing wanen zich zegezeker. Ook Bart Pepermans (60), een van de bekendste Racingsupporters in Mechelen, gelooft erin. “Ik wil er absoluut bijzijn zaterdag. Ik rij met een vriend naar Lille om te gaan supporteren. Er waren maar 600 kaarten beschikbaar voor Racing Mechelen. Ik denk dat die ondertussen allemaal uitverkocht zijn”, zegt hij. Bart volgt alle thuismatchen, maar ook op verplaatsing gaat hij dus regelmatig supporteren. “Zeker tijdens de derby’s met bijvoorbeeld Berlaar of Kessel probeer ik erbij te zijn. Voor de thuismatchen heb ik een businessabonnement. Op die manier steun ik de club ook een beetje. Ik verwacht dat we zaterdag kampioen zullen spelen. Als dat niet het geval is dan moeten we de week erna naar Beringen, dat is een eind verder rijden. We verdienen de titel, want we zijn de sterkste ploeg uit de reeks. Of er een feestje gepland is? Dat weet ik niet, maar er zal zeker wel iets gebeuren.”

Bart Pepermans gaat zaterdag kijken.

Bart Pepermans gaat zaterdag kijken. © Dirk Vertommen

Racing heeft een trouwe schare fans die hun club zowel in goede als in kwade tijden blijven volgen. “Ik schat dat we met zo’n 2.000 zijn. Die komen natuurlijk niet allemaal kijken. Diegenen die er nu bijzijn, zijn geen successupporters, maar mensen met liefde voor de club. Bij thuismatchen zijn er meestal rond de 500 supporters. Het grote verschil met de andere ploegen uit onze reeks is dat wij ook op verplaatsing met enkele honderden zijn. Ook de trainer en de spelers zijn daar gevoelig voor.”

Dat Racing zeker kampioen wordt, daar twijfelt niemand meer aan. Ook over de ambities naar de toekomst toe zijn de meeste supporters het eens. “Die zijn wat realistischer dan wat ze ooit waren. Op termijn moeten we streven naar een plaats in eerste amateur. We moeten ons niet meer gaan vergelijken met KV Mechelen, dat is een ander niveau. Ik denk dat onze voorzitter François De Keersmaecker dat ook beseft. Hij is de juiste man voor Racing. Hij straalt rust uit en zorgt voor verbinding. Ook aan de spelerskern moet er volgens mij niet al teveel wijzigen. De spelers hebben allemaal de ambitie om in tweede amateurklasse te spelen.”

Engelse sfeer

Gregory Miller (27) behoort tot de jongere supporterskern van Racing Mechelen. “Ik ben supporter geworden in mijn tienerjaren. Ik vond bij Racing die typische Engelse voetbalsfeer. Er is een hechte band tussen de supporters. Net zoals in Engeland is bij Racing voetbal een religie. Als ik het vergelijk met de supporters tijdens een wedstrijd van KV Mechelen, dan is het bij Malinwa meer een openluchtcafé terwijl het bij Racing meer een familiefeest is. De spelers staan ook dicht bij de supporters. Dat wordt ook verwacht van hen. Neem nu zo iemand als Dean Doncos… Hij is doordrongen van het DNA van Racing. Zaterdag kan ik helaas niet meegaan. Ik werk in de jeugdzorg en ik heb avonddienst. Ik zal de wedstrijd wel volgen. Hopelijk is er ergens een livestream en anders volg ik via de website van radio Reflex. Ik denk dat het geen makkelijke wedstrijd wordt. Lille ligt ons niet, maar anderzijds doen wij het altijd goed tegen de betere clubs uit onze reeks. Als ze winnen, heb ik niet meteen iets gepland, maar ik wil zondag wel gaan vieren met een paar makkers. Naar de toekomst toe hoop ik dat we snel stijgen naar eerste amateur, maar ook dat er tegelijkertijd op financieel vlak geen risico’s worden genomen.”

Racing-voorzitter Francois De Keersmaecker.

Racing-voorzitter Francois De Keersmaecker. © Raymond Lemmens

Gezonde ambitie

Voorzitter François De Keersmaecker miste dit seizoen nog maar één wedstrijd, maar zal er zaterdag uiteraard bijzijn in Lille. “Mij de architect noemen van dit succes is fel overdreven. Toen men mij in 2019 vroeg om voorzitter te worden had men vooral een ‘smoel’ nodig. Het project waarvan we nu de eerste vruchten plukken, is in elkaar gebokst door het toenmalige bestuur, niet door mij. Naar de toekomst toe moeten we niet de ambitie hebben om professioneel voetbal te gaan spelen. Dat is niet weggelegd voor ons, dat is te hoog gegrepen. We hebben er ook niet de middelen voor. Onze plaats is in het amateurvoetbal. Daar vind ik wel dat we de ambitie moeten hebben om op termijn naar eerste amateur te stijgen. Volgend jaar hoop ik op een rustig seizoen in tweede amateur. En hopelijk komt er een definitieve doorbraak voor de bouw van een nieuw stadion. De titel kan daarbij wellicht helpen. Of er zaterdag een feest voorzien is? Als we het halen, zullen we zeker iets doen in het Oscar Van Kesbeeck-stadion, maar de echte kampioenenviering is voor later.”

Cafébaas Marc Serneels en stamgast Gerd.

Cafébaas Marc Serneels en stamgast Gerd. © Ward Bosmans

Waar Racing en Malinwa in vrede samenleven

Ten slotte trekken we naar Café Citadel op de hoek van de Maurits Sabbestraat en de Oude Liersebaan. Het is wellicht de enige horecazaak die zowel dienstdoet als supporterslokaal van Racing als van Malinwa. “Neen, ruzie is er hier nooit”, zegt uitbater en voormalig topbasketter Marc Serneels. “Beide clubs spelen op een ander niveau. De meeste supporters gunnen elkaar het succes. Ikzelf ben fan van beiden. Ik kan niet leven van één ploeg.”

Dirk is ondertussen gepensioneerd, maar is als Racinger geboren. “Ik ben supporter in hart en nieren, maar ik ga niet vaak naar de wedstrijden kijken. Vroeger was de sfeer in het stadion beter. Natuurlijk gaan we zaterdag winnen, al zou ik liever hebben dat we kampioen worden tijdens een thuismatch. Maar als het nu lukt dan ga ik mee vieren op de club.”

Er wordt dan wel geen ruzie gemaakt tussen Racingers en Kakkers in de Citadel, uiteraard is er nog wel een gezonde rivaliteit. KV-supporter Armand vindt dat er te veel ‘spel’ gemaakt wordt over de resultaten van Racing. “Ze spelen tenslotte in een lagere reeks. Ik trek het mij dus niet aan of ze kampioen worden of niet. Dat het bij KV een openluchtcafé is en bij Racing een familiefeest… Ach, bij Racing heeft iedere supporter zijn eigen uitgang.”

De Citadel is een supporterslokaal voor zowel racing als Malinwa.

De Citadel is een supporterslokaal voor zowel racing als Malinwa. © Ward Bosmans

Ook Gerd is een Malinwa-supporter, maar in tegenstelling tot Armand gaat hij zelfs al eens naar een wedstrijd van Racing kijken. “Ik heb aan een vriend beloofd dat ik naar de laatste thuismatch ga kijken wanneer ze kampioen spelen. Of er een verschil is qua sfeer bij de supporters van Malinwa en Racing? Neen, bij Racing is er alleen minder volk. Verder zijn er overal wel een aantal fanatiekelingen. Ik gun Racing zeker de titel.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio