© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

“Humaan-toxicologische risico’s niet uitgesloten”: bodemonderzoek in Zwijndrecht en Beveren bevestigt ernstige verontreiniging na PFOS-vervuiling

In een gebied rond chemiebedrijf 3M dat zich uitstrekt over de gemeenten Zwijndrecht en Beveren is sprake van ernstige bodemverontreiniging, waarbij humaan-toxicologische risico’s niet worden uitgesloten. Dat is volgens afvalstoffen-maatschappij OVAM de conclusie van het bodemonderzoek dat de vervuiling in kaart moest brengen.

Bron: BELGA

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht noemt de conclusies uit het beschrijvend bodemonderzoek in de omgeving van de site van chemiebedrijf 3M een “eerste doorbraak” in de aanpak van de PFAS-problematiek. “3M zal verregaande herstelmaatregelen moeten nemen voor een vrij en onbezorgd genot van onze leefomgeving”, klinkt het. Gezien de risico’s voor de bewoners, stelt ook OVAM dat bodemsanering noodzakelijk is en 3M die als “saneringsplichtige” moet uitvoeren.

1 december

OVAM verwacht nu dat 3M tegen 1 juli een bodemsaneringsproject opstelt voor de nabije omgeving van de fabriekssite: het gebied tussen de E34 in het noorden, de N70 in het zuiden, de Vlietbosbeek in het oosten en de Neerstraat en Richard Orlentstraat in het westen. Voor de ruimere omgeving waar verontreiniging werd vastgesteld moet 3M tegen 1 december een plan klaar hebben.

In het huidige omschreven gebied bevinden zich percelen van zowat 4.600 eigenaars. Zij zullen in de loop van de komende dagen een bodemattest en worden geïnformeerd over de gebruiksadviezen die gelden op hun gronden. “De eerder geformuleerde no-regretmaatregelen blijven sowieso van kracht”, aldus nog OVAM. Het gemeentebestuur van Zwijndrecht vindt dat de sanering moet betekenen dat de no-regretmaatregelen, zoals geen eieren van eigen kippen eten, na afloop tot het verleden moeten behoren.

“Stap in de goede richting”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) noemt de beoordeling van het beschrijvend bodemonderzoek door OVAM “wederom een stap in de goede richting” om de vervuiling rond 3M aan te pakken. “Maar het mag niet bij woorden blijven en er zullen nog stappen nodig zijn”, zegt ze. “In de eerste plaats ligt die verantwoordelijkheid dan ook bij de vervuiler 3M om woorden om te zetten in daden. De vervuiler betaalt en daar wijken we niet van af.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio