Op het mooie domein van Frandeux in Namen dompelt de vzw Care for Us chronisch zieken onder in een gezondheidsbad. © RR

Vzw Care for Us herneemt gezondheidsweek voor chronisch zieken: “Geen beter geschenk dan een gezond leven”

Sint-Job, Duffel -

De vzw Care for Us biedt na twee jaar verplichte onderbreking chronisch zieken met een beperkt budget opnieuw gratis een gezonde week aan. Om dat te financieren, organiseert de vzw heel wat activiteiten. Zo is er op 10 april een pannenkoekenfestijn in LDC De Lindeboom.

Van 12 tot 18 november wil Sandra Galland van de vzw Care for Us opnieuw met dertig chronisch zieke patiënten naar het Naamse Frandeux trekken. “Deze mensen, die het financieel niet breed hebben, zetten we tijdens die week op weg naar een gezonder leven”, legt de initiatiefneemster uit.

“We dompelen hen onder in een bad van relaxatie en massages, gezond eten, gezondheidsadvies én sociale contacten, want velen leven vrij geïsoleerd. Het is een intense week, maar we hebben al heel wat levens zien veranderen en daar doen we het voor.”

Lichaamsoefeningen voor chronisch zieken. © RR

“Geen nummer meer”

Voor Heidi Willems uit Duffel betekende deze gezondheidsweek in 2019 een totale ommekeer. “Ik was een hoopje ellende. Ik hield niet van mezelf en had mezelf wijsgemaakt dat ik niet goed genoeg was. Ik kampte ook met veel spierpijnen en had spastische darmen. Ik nam al negentien jaar medicatie voor de maag. Ik was een emotionele eter”, doet ze moedig haar verhaal.

“De eerste dag van de gezondheidsweek zat ik slecht in mijn vel en kroop in mijn schulp. Ook de volgende dag stelde ik me niet echt open en vroeg me af of ik thuis ook gezond kon blijven eten.”

Alleen maar verse, gezonde voeding op het menu tijdens de gezondheidsweek. © RR

Op de derde dag raakte ze aan de praat met een lifecoach. “Het was een warme man. Hem vertelde ik mijn hele verhaal en voelde me voor het eerst geen nummer. ‘Het zit tussen je oren’, krijg ik al jaren van artsen te horen. Nu was er echt begrip: een openbaring. Toen draaide ik de knop definitief om.”

Heidi begon ook het weldadige effect van gezonde voeding te ervaren. “Ik wist niet dat darmen zo’n grote invloed hebben op je algemene gezondheid. Ik ben niet meer moe en heb al anderhalf jaar geen maagmedicatie meer nodig. De spierpijn is er nog wel, maar de nevenwerkingen zijn er niet meer. Naarmate ik me fysiek sterker voelde, groeide ook mijn mentale kracht.”

Heidi Willems anno 2022, 33 kilogram lichter. © RR

Heidi Willems anno 2019. © RR

Nieuw leven

Tot op vandaag plukt Heidi de vruchten van die gezonde week. “Het gaat steeds beter. Ik breng meer kleur in mijn leven. Vroeger droeg ik alleen maar zwart, nu niet meer. Tijdens die week ontdekte ik ook mijn passie voor tekenen. Tot vorige week was dat nog in zwart-wit, nu werk ik met aquarelkleuren.”

Heidi Willems zo zien openbloeien sterkt Sandra Galland in haar opzet. “Dit is niet zomaar een gezondheidsreis. We verwennen de patiënten, ja, maar ze werken ook heel intens aan zichzelf. We reiken heel wat therapieën aan om hen een nieuwe sterke start te geven in het leven”, benadrukt ze.

“Heel wat mensen zijn effectief een nieuwe weg ingeslagen. Zo startte iemand een eigen notenbedrijf, schreef iemand anders een boek en geeft nog iemand anders bewegingscursussen voor patiënten met chronische pijn.”

Wandelen hoort er ook bij op de gezondheidsweek. © RR

Benefieten

In november is het de vijfde keer dat Galland dertig chronisch zieken meeneemt naar Frandeux. Daarvoor zijn natuurlijk middelen nodig. De vzw organiseert daarom heel wat activiteiten zoals een pannenkoekenfestijn op zondag 10 april in LDC De Lindeboom in Sint-Job.

Sandra Galland organiseert met vzw Care for Us tal van activiteiten om middelen te verzamelen om de gezondheidsreis te financieren. © RR

Verder zijn er nog workshops, een gezondheidsdag en een kruidenwandeling, en treedt de Sint-Jobse zangeres Yasmine Alves op die onlangs in duet met Natalia te zien was op I can see your voice op VTM. “Om iedereen gratis mee te krijgen hebben we nog 10.000 euro nodig. Daarnaast is ook verse voeding welkom die we op de gezondheidsweek bereiden voor de patiënten.”

Elke Lamens

www.facebook.com/vzwcareforus, https://care-for-us.wixsite.com/reis-naar-gezondheid 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners