Een impressie van de nieuwe bibliotheek, een ontwerp van LAVA Architecten. 

Een impressie van de nieuwe bibliotheek, een ontwerp van LAVA Architecten. © Key Visuals

In nieuwe Katelijnse bibliotheek kan je ook boeken ontlenen als er geen personeel is

Sint-Katelijne-Waver -

Eind 2023 verhuist de bibliotheek van Sint-Katelijne-Waver naar een nieuwbouw op de nieuwe evenementensite in de Leliestraat. Je zal er zelfs boeken kunnen ontlenen als er geen medewerkers aanwezig zijn. Met je identiteitskaart krijg je dan toegang tot de bib. Nog meer dan vandaag wordt het een plek om te leren en met de ambitie om iedereen mee op de digitale trein te krijgen.

Sven Van Haezendonck

De gemeente investeert ruim acht miljoen euro in de site vlak bij het gemeentehuis. Er is onder andere plek voor een fuif- en evenementenhal, een jeugdhuis, een filiaal van het Mechelse Conservatorium én voor de nieuwe bibliotheek. Na de verhuizing wil de bib zich nog meer profileren als de plek waar je moet zijn om te lezen, leren, ontspannen en ontmoeten.

De voorbereidingen voor de hele verhuisoperatie zijn al volop bezig. Zo komt er een nieuw digitaal toegangssysteem dat de openingsuren sterk verruimt, alhoewel ze vandaag al iedere dag geopend is. Het systeem bestaat sinds een jaar in Heist-op-den-Berg, toen de eerste gemeente in de provincie Antwerpen die het invoerde.

LEES OOK. Heistse bib als eerste in provincie Antwerpen open zonder personeel

Tijdelijk voormiddag gesloten

“Wanneer er geen medewerkers aanwezig zijn, krijgen leden met hun identiteitskaart toegang tot de bibliotheek. Ze kunnen er dan zelf boeken, strips en dvd’s ontlenen”, zegt burgemeester Kristof Sels (N-VA).

Hoe dat allemaal in zijn werk gaat en wat de nieuwe openingsuren worden, werkt de gemeente de komende maanden voort uit. Om alles voor te bereiden, is de bibliotheek de komende maanden tot aan de verhuis een voormiddag per week gesloten, op donderdag. Dat maakt het voor het team mogelijk om de verschillende projecten samen aan te pakken en vorm te geven.

“We brengen een expertengroep samen om de werking rond activiteiten te evalueren en waar mogelijk te verbeteren”, vertelt burgemeester Sels, die bevoegd is voor inspraak en participatie. Sint-Katelijne-Waver ziet haar bibliotheek niet als een uitleenfabriek, maar als een plek om te leren. Vandaag organiseert ze al een waaier aan workshops, lezingen en vormingen.

Multifunctionele zalen

“De vele multifunctionele zalen in het nieuwe gebouw geven ons de mogelijkheid om dit aanbod nog te vergroten en de kwaliteit te verhogen. We gaan hiervoor intenser samenwerken met onze partners en er nieuwe aantrekken. Bij de inrichting houden we ook sterk rekening met de sociale functie van een bibliotheek”, vertelt Sarah De Keyser (CD&V), schepen van bibliotheek.

Onder meer cursussen digitalisering krijgen een prominente plaats in het aanbod. “De huidige maatschappij stelt steeds hogere digitale eisen aan de mensen. Niet iedereen pikt die draad even vlot op. Via de bibliotheek willen we deze mensen helpen”, zegt Sven Verelst (CD&V), schepen voor digitalisering.

Om dat zo goed mogelijk te organiseren, brengt de gemeente alle actoren rond e-inclusie samen. Zo wil ze komen tot een beleid dat breed gedragen is. “Met concrete acties die iedereen mee aan boord van de digitale trein helpt”, legt Verelst uit. Om die ambitie waar te maken, gaat er na de paasvakantie zelfs een projectleider aan de slag.

“We beginnen nu met investeren, zodat we eind volgend jaar niet verhuizen naar een lege doos, maar naar een bruisende plek waar iedereen kan groeien”, zegt schepen De Keyser.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio