Michel Hakim Moldenhauwer (43) merkte als eerste de barsten op. 

Michel Hakim Moldenhauwer (43) merkte als eerste de barsten op. © Patrick De Roo

Gevels in Max Elskampstraat sinds kort vol barsten: bewoners verdenken aannemer nieuwbouwproject

Antwerpen -

De bewoners van de Max Elskampstraat kwamen onlangs tot de vaststelling dat hun voorgevels op verschillende plaatsen barsten vertonen. Ze wijzen in de richting van nieuwbouwproject Eric Sasse, een woonblok die wordt begrensd door de Maurits Sabbelaan, Alfons De Cockstraat, Max Elskampstraat en Van Peenestraat, als oorzaak van de schade.

Wanneer je op een regenachtige namiddag door de Max Elskampstraat wandelt, merk je niet meteen iets merkwaardig op. Maar wanneer we beter kijken valt het op dat de gevels van verschillende woningen barsten vertonen. Geen bizar fenomeen zou je denken, elke gevel is met de jaren onderhevig aan barsten. Het verschil is dat de barsten in de Max Elskampstraat zo goed als gelijktijdig in verschillende huizen ontstaan zijn.

Niet enkel de toevallige passant, maar ook de meeste bewoners hadden de barsten niet opgemerkt. Een opmerkzame bewoner bracht de bal aan het rollen. “Ik woon hier nu negen jaar en nooit had ik enige beschadiging aan mijn voorgevel”, zegt Michel Hakim Moldenhauwer (43). “Daar kwam enkele maanden geleden verandering in. Ik merkte verschillende kleine barsten op. Ze zijn misschien nog klein maar ze kunnen grote gevolgen hebben”, zegt hij.

Michel sprak zijn buurman, een aannemer, aan en ook die merkte beschadiging op aan zijn woning. Uiteindelijk ging de vraag de buurt rond en begonnen meer en meer mensen de barsten op te merken. De bewoners vermoeden dat deze schade een gevolg is van het nieuwbouwproject Eric Sasse op het einde van de straat.

Het desbetreffende nieuwbouwcomplex Eric Sasse.

Het desbetreffende nieuwbouwcomplex Eric Sasse. © Patrick De Roo

Petitie

“Als Michel het mij niet had gezegd, had ik het waarschijnlijk zelf niet opgemerkt”, zegt Robert Fluchard (74). Bovenaan Roberts gevel merken we een stevige deuk. “Ik kom zelf zelden buiten en vanbinnen valt er van die deuk niets op te merken. Ik ben nu aan het kijken met de verzekering wat hieraan gedaan kan worden. Ik heb pas vorig jaar mijn hele gevel laten behandelen met een waterdichte film, nu hoop ik maar dat deze deuk mijn investering niet saboteert”, aldus Fluchard.

Het valt niet meteen op, maar zo goed als alle gevels bevatten barsten.

Het valt niet meteen op, maar zo goed als alle gevels bevatten barsten. © Patrick De Roo

De beschadiging zaan de gevel van Robert Fluchard.

De beschadiging zaan de gevel van Robert Fluchard. © Patrick De Roo

“Ik woon hier graag, ik heb altijd op het Kiel gewoond, en dat wil ik ook zo houden. De meeste mensen in mijn straat weten niet hoe ze dit probleem moeten aanpakken. Daarom wil ik iedereen informeren en samenbrengen en uiteindelijk samen actie voeren”, zegt Moldenhauwer.

De bewoners vinden dat de aannemer tegemoet moet komen in de herstelling van de schade. Om dit te realiseren willen de bewoners een petitie starten.

Het bouwproject Eric Sasse is een ontwerp van Bulk Architecten in opdracht van Woonhaven. Het project omvat de afbraak van het bestaande wooncomplex Eric Sasse dat in 1952 werd opgetrokken op het Kiel. De vervangende nieuwbouw bestaat uit vier aparte gebouwen die in een symmetrische opstelling rond een binnengebied worden ingeplant. Deze omvat in totaal 119 woningen, een bewonerslokaal en een ondergrondse parkeergarage. Woordvoerder van Woonhaven Jan Hendrickx reageert: “Ik hoor dit voor de eerste keer en heb het erover gehad met de aannemer. Die heeft op zijn beurt ook nog nooit iets gehoord van barsten. Het enige wat ik nu kan zeggen is dat de bewoners hun verzekering moeten aanspreken en zij zullen op hun beurt moeten onderzoeken waar de oorzaak van de barsten ligt.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio