Daniël Le Bon in Turnhout. ©  Mia Uydens

Uitgever, vastgoedmagnaat en bos- én kabouterdorpbeheerder: Daniël Le Bon (77) overleden

Zoersel, Turnhout -

Daniël Le Bon, die dit jaar 78 zou worden, is overleden. De zakenman maakte fortuin als uitgever en in het vastgoed in Turnhout. Resideren deed hij al jaren in de rust van de Zoerselse wijk Risschot. Hij was er onder meer eigenaar van het bijna twintig hectaren grote landgoed ’t Ende. Le Bon overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Kristin Matthyssen

Daniël Le Bon was vroeger de sterke man achter de Gazet van Turnhout en Turnhout Ekspres, dat recent nog een nieuwe start kende. Hij was eigenaar van de parking Le Bon tussen de Gasthuisstraat, Victoriestraat en Vianenstraat. Hier probeerde hij lang een nieuw woon- en winkelgebied te realiseren maar dat bleek moeilijk. In 2007 droeg hij het gebied over aan AG Real Estate dat wel tot een ontwikkeling kwam.

In Zoersel woonde Daniël Le Bon met zijn vrouw Ingrid in de Olmenlei. Aan de overzijde van zijn villa was hij ook eigenaar van het enorm landgoed ’t Ende, dat helemaal van de Olmenlei tot de Sint-Antoniusbaan loopt. In samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos liet hij een bosbeheerplan opstellen om het gebied in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen. De bloeiende borders vol hortensia’s op het einde van de Olmenlei waren ook het werk van Le Bon.

Ondanks zijn rijkdom, was Daniël Le Bon een heel joviaal en toegankelijk persoon. Zijn dood komt onverwacht omdat hij altijd heel vitaal was. Maar door een coronabesmetting gevolgd door een coma werd zijn gezondheid gekraakt. “Zijn overlijden is een groot verlies voor onze wijk”, reageert Jef Heivers van de buurtvereniging van Risschot. “Hij droeg zijn steentje bij als wij de Risschotse Feesten organiseerden. Zo kwam hij de toiletwagen altijd op zijn plaats zetten, omdat hij over dat materiaal beschikte.”

Kabouterbos

Daniël en zijn vrouw Ingrid hadden in domein ’t Ende een kabouterbos waar kinderen uit de buurt naar mochten komen kijken als de poort open stond. In 2019 verhuisde hij zijn mini-Efteling naar de overzijde van de laan waar hij woonde, zodat zijn kleinkinderen niet meer de straat moesten oversteken om naar de kaboutertjes te gaan zien. Ook op zijn vijver was hij trots.

“Erg om te horen dat hij overleden is”, reageert Katia Pannecoucke van Davidsfonds Zoersel, Sint-Antonius, Halle. “In juni vorig jaar gaf hij ons nog een rondleiding door domein ’t Ende. Hij vertelde er vol passie over de rododendrons. Daniël Le Bon was duidelijk iemand met een brede interesse. We hadden gewoon bij hem aangebeld om te vragen of we het domein mochten bezoeken, en hij was zelfs vereerd. Ik herinner me hoe hij ons gastvrij ontving met champagne en rode wijn. We hadden eerst nog bij de gemeente nagevraagd of dat wel mocht met de coronamaatregelen, maar omdat alles in openlucht plaatsvond was het toegelaten. Omdat hij absoluut geen vergoeding wou voor zijn rondleiding en ontvangst, hebben we nog voorgesteld om mee de handen uit de mouwen te komen steken bij natuurwerk. Maar hij liet nadien niks meer horen. Erg om te vernemen dat zo’n boeiend figuur die nog zo vitaal was op deze manier overlijdt.”

De details van de uitvaart zijn nog niet bekend.

Daniël Le Bon indertijd met zijn vastgoedplannen. ©  Mia Uydens

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio