Fruitteler Gunter Roes heeft zich door de koude nachten kunnen worstelen dankzij hard werk en met behulp van de ‘kappen’: “Er is geen schade. Aan de bomen die net niet onder kappen staan wel, maar bij al de rest niet.”

Fruitteler Gunter Roes heeft zich door de koude nachten kunnen worstelen dankzij hard werk en met behulp van de ‘kappen’: “Er is geen schade. Aan de bomen die net niet onder kappen staan wel, maar bij al de rest niet.” © BDD

Met zekerheid kersen en appelen in zomer: fruittelers hebben zich succesvol kunnen verdedigen tegen vriesweer

Oud-Turnhout -

Het zag er slecht uit voor fruittelers bij de weersverwachting van sneeuw, koude wind en vriestemperaturen aan het begin van het weekend. Gunter Roes van Appelen Roes in Oud-Turnhout vreesde voor zijn kersenoogst en ging zware nachten tegemoet. Zondag kwam dan het verlossende nieuws dat er binnenkort zéker kersen geplukt kunnen worden. “De bloemen zijn gered, dankzij ons harde werk en inspanning.”

Britt Peeters

Het was de combinatie van -6 graden aan de grond, sneeuw en polaire wind uit het noorden die Gunter Roes en zijn collega-fruittelers aan het begin van het weekend grote zorgen baarde. Behalve zijn 25 hectare appelbomen vreesde hij vooral voor zijn 2 hectare kerselaars. “De impact kan gigantisch zijn. In het slechtste geval is er 90% schade. Bevroren bloemen staan gelijk aan geen fruit. En in ons vak bestaat er geen herkansing”, zei hij donderdag nog.

Hij besloot alles op alles te zetten: de ‘kappen’ boven de bomen gingen dicht, maar hij is de hele nacht wakker gebleven om te controleren of ze niet zouden bezwijken onder de sneeuw. De appels moesten dan weer op het juiste moment beregend worden, en de temperatuur werd constant in het oog gehouden.

“We zijn twee nachten lang wakker gebleven om elk uur te gaan kijken en alles te controleren: of er geen verstroppingen zijn, of alles nog werkt, enzovoort. De eerste nacht viel goed mee: vooral omdat er minder sneeuw is gevallen dan er voorspeld werd. Het was maar een dun laagje en niet de 5 tot 10 centimeter waar we voor vreesden. De kappen konden daarom perfect hun werk doen. We hebben de grond goed vochtig gehouden, de warmte opgeslagen kon worden.”

© Bert De Deken

Geen schade

De tweede nacht, van zaterdag op zondag, was het kouder. “-5 graden hebben we gemeten. De hele nacht hebben we de appelbomen beregend. De kersen niet, want dat kan niet, maar daar hebben de kappen dan weer goed werk geleverd. Er is geen schade. Aan de bomen die net niet onder kappen staan wel, maar bij al de rest niet.”

Gunter kan weer opgelucht ademhalen. Voorlopig dan toch. “We hebben nog een lange weg te gaan, maar het ergste hebben we gehad. Er wordt nu zachter weer voorspeld, en dat zou geen problemen mogen opleveren”, zegt hij. Er zullen dus verse kersen en appelen in de rekken liggen, benadrukt Roes.

“De bloemen zijn gevrijwaard, ze zijn gered”, lacht hij. “Dankzij ons harde werk en de nodige aandacht. Als we niets hadden ondernomen, hadden we dit resultaat zeker niet gehad.” Al is Gunter niet van plan nu een dutje te doen, na de slapeloze nachten. “Ah nee, het is de Ronde van Vlaanderen”, klinkt het lachend.

LEES OOK. Vrieskou, sneeuw en wind doen fruitteelt mogelijk volledig mislukken: “In ons vak bestaat geen herkansing”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio