Rappe rakkers Louis De Clerck (83), Frans Moorkens (89) en Roland Barrat (80) waren de oudste deelnemers aan de Kastelenloop in Zandhoven. Ze deden niet meer de tien kilometer maar de vijf kilometer. ©  kristin matthyssen

Klak af voor eeuwige atleten Frans (89), Louis (83) en Roland (80) op Kastelenloop

Zandhoven -

Twee jaar op rij kon de Kastelenloop van atletiekvereniging Apso uit Zandhoven niet doorgaan, maar zaterdag eindelijk weer wel. Apso-leden Frans Moorkens (89) uit Halle-Zoersel en Roland Barrat (80) uit Merksem vormden samen met Louis De Clerck (83) uit Kontich van atletiekclub AVI Wilrijk de ouderdomsdekens. Deze atleten liepen niet de tien kilometer maar de vijf kilometer, wat nog fenomenaal is voor tachtigplussers.

Kristin Matthyssen

Frans Moorkens (89) liep de voorbije jaren ook altijd in de kijker als oudste deelnemer van de Kastelenloop. Het was bang afwachten of hij na twee coronajaren nog aan de start zou verschijnen, en gelukkig daagde hij weer op. “Trainen doe ik niet meer”, zegt Frans. “Ik loop nu van wedstrijd naar wedstrijd. Twee weken geleden liep ik nog 4,5 kilometer in Berendrecht, maar dat parcours ging deels door het bos en dan moet ik altijd hard opletten voor boomwortels, want ik zie niet meer zo goed. Ook het vervoer is een probleem geworden. De vrouw van mijn vaste maat met wie ik vroeger altijd mee reed - zelf had ik nooit een auto - zit in het rusthuis. Naar Berendrecht ben ik met Lotte van onze club mogen meerijden en is mijn zoon mij komen halen. Je hoort het: de goesting is er nog, maar ik moet het nog georganiseerd krijgen ook.”

Frans was warm ingeduffeld. ©  kma

De Kastelenloop liep nu naar Pulderbos. ©  kma

Bij de laatste Kastelenloop in 2019 schoot er na tweehonderd meter iets in de bil van Frans en moest hij terugdraaien. “Nu ben ik blessurevrij - alleen mijn voet is ingetaped - en ga ik rustig op mijn gemak de vijf kilometer proberen rond te maken in een uur”, zegt de man, die zijn geboortejaar als nummer heeft.

Antwerp Athletics had zijn G-sporters afgevaardigd naar Zandhoven. Vanuit Schoten kwamen onder meer Jozef Tourné en Nico Vissers. “Ik, retro, hoe bedoel je?”, luidde de grappige reactie van Jozef met zijn seventies-Jupilersportzak in de hand en haarband rond de lokken.

Jozef Tourné en Nico Vissers uit Schoten. ©  kma

Bart met de kleinkinderen in de buggy. ©  kma

Voor de start van de Kastelenloop was er op de atletiekpiste nog een prestatieloop, waarbij onder meer Bart Van den Bergh al lopende zijn kleinkinderen Natan (4) en baby Felien in de buggy 1,6 kilometer meeduwde, terwijl kleinzoon Kamil (6) en schoondochter zelf liepen. “Eigenlijk niet gepland, het was mijn zoon die last-minute belde”, zegt Bart, die ’vovoke’ door zijn kleinkinderen wordt genoemd.

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

 ©  kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners