Jole en haar vriend Brandson met haar moeder en pluspapa: alle vier kingfans.

Jole en haar vriend Brandson met haar moeder en pluspapa: alle vier kingfans. © KMA

Kaartzotte Kempenaar Luc Cuypers wint Belgisch kampioenschap kingen

Retie, Zandhoven -

Het Belgisch kampioenschap wiezen werd twee weken geleden nog maar pas in Kontich beslecht, of er viel al een nieuwe prestigieuze Belgische titel te verdelen onder de kaartliefhebbers. In zaal De Populier in Zandhoven kwamen 108 kaarters strijden op het Belgisch kampioenschap kingen. Luc Cuypers uit Retie werd na vijf rondes tot koning van het kingen uitgeroepen.

Kristin Matthyssen

Vorig jaar lokte het eerste BK kingen 120 liefhebbers. Ditmaal waren het er een tiental minder, maar vlak na het BK Wiezen ging het toch nog om een mooie opkomst. De deelnemers kwamen uit heel het land.

Het grootste team was een afvaardiging van zo’n vijftien collega’s van IT-firma Strawi uit Tienen, die tijdens de pauzes op het werk altijd kingen. “We zijn bezig met het ontwikkelen van een app om de punten in te voeren”, zegt Wim Strouven. “Nu gebeurt dat nog manueel, zodat er fouten kunnen insluipen, zeker bij het optellen. Wat ik zo interessant vind aan kingen? Je speelt met vier aan een tafel, 1 tegen 1, en je hebt het meer zelf in de hand dan bij het wiezen.”

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

Jole Vandervorst (24) uit Geel en haar vriend Brandson Van Eynde (24) waren de jongste deelnemers. Jole kreeg de smaak van het kaarten te pakken tijdens de coronalockdowns waarbij ze altijd bij haar moeder Renate De Pon (52) en pluspapa ging kaarten. “Het werd altijd middernacht, zodat ik er ook altijd bleef slapen, want het was nog met de avondklok toen”, herinnert Jole zich. Intussen leerde ze in discotheek Versuz haar vriend Brandson kennen. “Toen ik op het kerstfeest bij zijn familie ging eten, merkte ik dat zij ook graag kaarten. Ik ben dus heel blij dat ik iemand heb getroffen die ook graag kingt. Eigenlijk is het dubbelkingen wat we hier vandaag spelen”, zegt Jole. “Als je geeft mag je kiezen”, legt Jole de regels voor ons uit, al klinkt het allemaal als Chinees. “Op zondag gaan wij altijd ‘zetten’: dat is nog veel moeilijker, want dan moet je nog meer tellen!”

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

Freddy Gorselé uit Massenhoven (rechts) had nog wat schrik van het niveau, maar volgend jaar doet hij zeker mee. 

Freddy Gorselé uit Massenhoven (rechts) had nog wat schrik van het niveau, maar volgend jaar doet hij zeker mee. ©  KMA

Freddy Gorselé (70) uit Massenhoven is buurman van Freddy Verhuizen van IWWA, dat het Belgisch kampioenschap organiseert. “Ik kom supporteren voor mijn beste maat Jos Knops uit Hasselt, die nu in Scherpenheuvel woont”, zegt Freddy. “Ik durfde zelf niet goed meedoen omdat ik schrik had van het niveau. Hier zitten de beste kingers van België. Maar volgend jaar doe ik zeker mee. Mijn vriend Jos is een steengoede kaarter, maar hij durft al eens vals te spelen, daarom dat hij nu ergens midden in het peloton staat”, grapt hij. “Thuis wint hij altijd, hier is er meer controle.”

Vorig jaar ging de eerste Belgische titel kingen naar Kempenaar Jan Horemans uit Lichtaart (Kasterlee). De Kempen zijn dus blijkbaar een streek waar het kingen diepgeworteld is, want ook ditmaal greep een Kempenaar de macht. Luc Cuypers uit Retie mag zich een jaar lang de Belgische koning van het kingen noemen.

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

BK kingen. 

BK kingen. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio