© Patrick De Roo

Creatieve workshop in ’t Werkhuys op Wereld Autisme Dag: “Stempelen met patatten is geweldig!”

Borgerhout -

Op Wereld Autisme Dag, 2 april, vinden wereldwijd acties plaats waarmee men de samenleving omtrent het gegeven wil sensibiliseren. In dat verband sloegen de vzw’s De Wereld van Rayaan en Art Club Borgerhout zaterdag de handen in elkaar en organiseerden samen in ‘t Werkhuys een creatieve workshop voor kinderen met autisme. Een twaalftal deelnemers leefde zich uit met bloemen en verf.

“Wereld Autisme Dag is erg belangrijk want er zijn nog steeds heel wat misverstanden over mensen met autisme,” vertellen Nadia Ould Aissa en Dorothée Leveugle van De Wereld van Rayaan. “Zo wordt er vaak gezegd dat ze heel gesloten zijn en geen empathie hebben. Maar dat klopt dus niet. Ze hebben bovendien heel wat talenten en mogelijkheden, iets wat we vandaag willen benadrukken.”

De creatieve workshop werd verzorgd door Machteld de Ryck van Art Club Borgerhout. “De kindjes leren hier verschillende technieken aan zoals werken met penselen, aardappelstempels, vingerverf en rietjes blazen. Zo ontstaat er uiteindelijk een prachtig kunstwerkje. De basis is een bloem die ze zelf mogen kiezen. Die zeggen namelijk iets over je persoonlijkheid.” Zo staan tulpen voor vrolijkheid, chrysanten voor geluk, anemonen voor zorgzaamheid en rozen uiteraard voor liefde. Het gegeven staat ook symbool de kinderen zelf: “Ze komen hier binnen als knopje en bloeien dan helemaal open.”

Onder meer Ayoub, Ilyas, Bilal en Selma namen deel aan de workshop in ’t Werkhuys © Patrick De Roo

Een van de deelnemers is de elfjarige Ilyas uit Borgerhout. Hij zit in het vijfde leerjaar, maar een doorstroming naar het kunstonderwijs zit er waarschijnlijk niet in: “Ik wil later voetballer worden of anders automecanicien. Al vind ik deze workshop voor kinderen met autisme erg leuk, zeker het stempelen met patatten. Dat is geweldig!”

Na afloop kregen de kunstwerkjes een mooi plekje in ’t Werkhuys. (mibl)

Een deel van de kunstwerkjes © Patrick De Roo

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners