Na hun sponsortocht overhandigen leerlingen van Wigo een cheque van ruim 6.000 euro aan Essenaar Kristof Van Deyck en zijn Oekraïense vrouw Khrystyna Smetaniak.  © koen fasseur

Leerlingen gemeentelijke basisschool Wigo stappen ruim zesduizend euro bijeen voor Oekraïense kinderen

Essen -

Op deze laatste dag voor de paasvakantie trokken de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Wigo in Wildert op sponsortocht. Deze leverde bijna 6.300 euro op. Hiermee kocht de school teken- en knutselgerief voor de kinderen in Oekraïne. Daarnaast zamelde de school ook hulpgoederen in.

“We hebben vandaag acht kilometer gewandeld. Elke leerling heeft hiervoor geld ingezameld”, leggen Bent Van Hemelrijck (9), Julie Loos (9) en Louis Schuybroek (9) van het vierde leerjaar A uit. “We zijn heel blij dat we zo konden helpen, ook al blijft het jammer dat het nodig is.”

Heel trots overhandigden de leerlingen na hun sponsortocht de cheque aan Essenaar Kristof Van Deyck en zijn Oekraïense vrouw Khrystyna Smetaniak die de grote hulpactie in de gemeente opzetten.

Bent Van Hemelrijck (9), Julie Loos (9) en Louis Schuybroek (9) van het vierde leerjaar A. © koen fasseur

Weeskinderen

“We zijn ontzettend blij met deze actie. Het geld gaat volledig naar de kinderen in Oekraïne. In Bolekhiv wordt een dertigtal kinderen in de school opgevangen. Vermits de kinderen nu afstandsonderwijs krijgen, staat het schoolgebouw quasi leeg. Dat wordt nu als opvangcentrum ingericht. Ze komen vooral van de zwaarst getroffen gebieden”, vertellen ze.

“In de kerk van Bolekhiv vangen zusters tientallen weeskinderen op. Ze hebben er nood aan speelgoed en teken- en knutselgerief voor de kinderen. We zijn blij dat de school hiervoor heeft gezorgd.”

“De sponsortocht is een jaarlijkse traditie. Elk jaar kiezen we een goed doel met een lokale link”, legt directeur Dirk Beyers uit. “Omdat het dochtertje van Kristof en Khrystyna hier schoolloopt, was het evident dat dit keer de opbrengst naar de Oekraïense vluchtelingen moest gaan.”

De leerlingen zamelden speelgoed en tekengerief in. © koen fasseur

Speelgoed

“De oorlog in Oekraïne leefde al sterk bij de kinderen. In de lessen zedenleer en godsdienst hebben we er al rond gewerkt”, vertelt Veronique van de Werkgroep Mondiale Vorming van de school.

De werkgroep besteedde al 1.200 euro van het budget aan speelgoed en knutselgerief. “We hadden nog meer kunnen kopen, maar weten niet hoeveel materiaal ze nodig hebben. De rest van het bedrag kunnen ze hier verder voor gebruiken.”

Met een deel van het sponsorgeld kocht de school Wigo al speelgoed en tekengerief voor de Oekraïense kinderen. © koen fasseur

Droge voeding

Daarnaast zamelde de school ook hulpgoederen in. “Omdat het niet voor iedereen evident is om naar Stabroek te rijden, zetten we hier een inzamelpunt op”, stelt de directeur.

Vandaag vertrekken vanuit Stabroek nog twee vrachtwagens naar Oekraïne en zaterdag nog een. “Binnen twee weken voorzien we nog in een transport naar Oekraïne. We zamelen daarvoor nu vooral droge voeding in”, verduidelijkt Khrystyna. “De import en productie in Oekraïne ligt stil en de voorraden slinken.”

 (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio