Parket eist 9 jaar cel tegen El Magico voor smokkel 771 kg cocaïne, medewerkster rederij riskeert 5 jaar

Younes E.B., de jongste broer van Othman, riskeert negen jaar cel voor de invoer van cocaïne. Tegen een medewerkster van een rederij die containers regelde werd vijf jaar gevangenis geëist. “Ze stelde ook zelf containers voor om te smokkelen”, zei de procureur.

Sam Reyntjens

Een half uur nadat de advocaten van Younes ‘El Magico’ E.B., Zouhair L. en Mara D.S. hadden aangekondigd klacht in te dienen tegen de speurder achter Operatie Sky, vorderde het parket jarenlange gevangenisstraffen tegen het drietal.

Volgens de aanklager misbruikte de Mechelse Mara D.S (34).haar functie bij Nippon Express om ‘switchbakken’ te regelen op de kaaien 1742 en 913 in de haven van Antwerpen. Die containers moesten dienen om op de terminal partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika in over te laden en vervolgens de haven uit te smokkelen, om zo de kans op controle door de douane te verkleinen.

Volgens het parket bediende Younes E.B. zich op Sky ECC van gebruikersnamen als Yamagata, Turbo2021 en Othman Broeder. “Pins die allemaal actief waren in Dubai”, aldus de aanklager. “Door de gebruikersnaam ‘Othman Broeder’ gaat het vermoedelijk om de broer van Othman E.B. (de vermeende drugsbaron die al jaren in Dubai zit, red.). Bovendien vermeld de gebruiker in berichten dat hij ooit ontvoerd is geweest en dat hij ‘de jongste van hen allemaal is’. Younes E.B. werd in 2016 ontvoerd en hij is de jongste van de broers E.B.” De procureur vorderde negen jaar cel.

LEES OOK. Hoe Parijse topgangsters de Antwerpse drugshandelaren Younes ‘El Magico’ en Abdelkader ‘De Jood’ ontvoerden

Younes E.B. organiseerde volgens het parket in een groepchat een mislukte uithaling op 19 februari 2021. “Daarin sprak hij met Zouhair L., Mara D.S., een straddler-chauffeur en switchers. Younes E.B. werd aangesproken als ‘boss’ en hij maande Mara D.S. aan om te gaan solliciteren bij Belfruco (een rederij die in fruitcontainers doet, red.).” De uithaling mislukte, enkele dagen later nam de douane 771,82 kilogram cocaïne in beslag in een container die door Mara D.S. als switchbak was voorgesteld.

“Opdrachtgever ontmoet op Tinder”

De medewerkster van de rederij was op Sky actief als ‘Cleo’. Toen de speurders bij haar in Mechelen binnenvielen vertelde ze dat ze de cryptofoon had gekregen van Zouhair L. (28) uit Sint-Niklaas maar dat ze hem ondertussen in een Mechels meer had gegooid. Ze had L. leren kennen via Tinder en ze waren op date gegaan. Daarna wist hij waar ze woonde en werkte en dat ze twee kindjes had. L. zei haar dat ze voor hem moest werken en bezorgde haar de cryptofoon met Sky ECC op. “In hun eerste contacten stuurde hij dat haar schulden geregeld zouden worden en dat ze goed geld ging verdienen”, aldus de procureur.. Volgens hem stelde de expediteur ook zelf containers voor die gebruikt konden worden om drugs in te voeren. Hij eiste vijf jaar cel en een boete van 16.000 euro.

Mara D.S. zei dat haar 20.000 euro beloofd was maar dat ze er maar 5.000 had gekregen

Zouhair L. hoorde op zijn beurt zeven jaar gevangenis vorderen. Toen de speurders tijdens Operatie Sky in maart 2021 bij hem binnenvielen vluchtte hij nog langs het raam maar nadien kon hij opgepakt worden bij zijn broer in Rotterdam. Hij zou zich op Sky hebben verborgen achter verschillende gebruikersnamen zoals Theodosius. “Hij deelde instructies, beloofde een vergoeding en zette haar aan om te solliciteren bij havenbedrijven.”

De zaak was vrijdag begonnen met een aanval van de verdediging op de speurder achter Operatie Sky. De advocaten van de drie beklaagden kondigden aan klacht te zullen indienen wegens valsheid in geschrifte. Op 20 mei wordt het dossier verder behandeld.

LEES OOK. El Magico dient klacht in tegen speurder achter Operatie Sky: “Tap verlengd op basis van vals proces-verbaal”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen