De burgemeester, schepenen en het bestuur van VC Rijmenam. © Erik Van Eycken

Ledverlichting voor drie sportclubs: “Energiezuiniger, een belangrijk pluspunt nu de energieprijzen zo hoog liggen”

Rijmenam, Bonheiden -

Bonheidense sportclubs zetten in op duurzaamheid. KV Bonheiden, BTK Bonheiden, en VC Rijmenam vroegen in 2021 alle drie een toelage aan voor de aankoop van ledverlichting. De verlichting werd intussen geplaatst.

Erik Van Eycken

Om deze aankoop zo efficiënt mogelijk te laten verlopen sprong vzw Berentrode mee in het project. Het bundelde de drie aanvragen, waardoor een betere prijs kon worden afgedwongen. “Deze overschakeling naar ledverlichting biedt verschillende voordelen voor de sportclubs. Bij VC Rijmenam verdubbelt de trainingscapaciteit voor de jeugd hierdoor in de winter. De kwaliteit van deze lampen is veel beter en gelijkmatiger en de lampen hebben geen opwarmtijd nodig, wat de trainingen bij alle clubs ten goede komt”, zegt schepen van Sport Eddy Michiels (BR30).

De armaturen van de verlichting werden vervangen. © Erik Van Eycken

Hoge energieprijzen

“Daarnaast is de ledverlichting veel energiezuiniger, een belangrijk pluspunt nu de energieprijzen zo hoog liggen”, zegt de schepen. “Deze lampen zijn ook kwikvrij en hebben een veel langere levensduur.” Het college ging onmiddellijk akkoord voor de groepsaankoop. “Dit opzet past bovendien volledig in het burgemeesterconvnant 2030”, zegtt burgemeester Lode Van Looy (BR30). De kostprijs van de investering wordt conform het subsidiereglement verrekend met de drie clubs en vzw Berentrode over een periode van vier jaar.

Schepen Michiels en burgemeester Van Looy schakelen de verlichting in. © Erik Van Eycken

Duizend Watt

Hoewel VC Rijmenam de eerste aanvrager was, kreeg een van de terreinen van de club toch pas als laatste de nieuwe verlichting. “Er was een probleem bij de levering van bepaalde componenten”, verduidelijkt Eddy Michiels.

De totale kostprijs van de investering bedraagt 38.932 euro, exclusief btw. Het aandeel van VC Rijmenam hierin bedraagt 14.264 euro. “De verlichting op VC Rijmenam behelst een demontage van de bestaande armaturen en het vervangen van acht nieuwe ledtoestellen van duizend Watt. Ze zorgen voor een lichtsterkte van 110 lux”, zegt Michiels.

Schepen Eddy Michiels geeft verduidelijking waarom ledverlichting belangrijk is. © Erik Van Eycken

Naast een besparing op de elektriciteit van minstens 50% heeft deze investering ook positieve effecten op het milieu. De voetbalclub ziet de uitstoot van CO2 en zwavel ernstig dalen, respectievelijk met 4.944 kg en 3.713 g.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners