De opkomst voor de Solidariteitsmaaltijd overtrof alle verwachtingen. © Marc Wouters

Stukje brood gedopt in zout, een teken van vriendschap. 170 bezoekers voor de Solidariteitsmaaltijd van het Eva-centrum

EKEREN -

De bezoekers aan de Solidariteitsmaaltijd in het Ekers Hof kregen donderdagavond een stukje brood aangeboden dat na oude Oekraïense gewoonte in een schaaltje zout wordt gedopt. Daarmee geeft de gastheer of-vrouw aan dat men vrienden wil zijn en blijven. De Solidariteitsmaaltijd werd door het Eva-centrum georganiseerd.

De 4-gangen menu bestond uit typische Oekraïense gerechten. © Marc Wouters

Hoewel de Solidariteitsmaaltijd laat werd aangekondigd, waren op korte tijd alle plaatsen bezet. “We hebben zo‘n 170 eters.”, zegt Fri Vanlooy van het Eva-centrum. “De solidariteit met de vluchtelingen uit Oekraïne is bijzonder groot. We vangen momenteel 13 gezinnen op, meestal moeders en kinderen’. Door de jaren heen hebben wij ervaring opgebouwd met de opvang van vluchtelingen uit oorlogsgebieden.”

De bezoekers aan de solidariteitsmaaltijd kregen een stukje brood aangeboden dat na oude Oekraïense gewoonte in een schaaltje zout wordt gedopt. © Marc Wouters

De restaurantbezoekers kregen een 4-gangen menu voorgeschoteld met typische Oekraïense gerechten. We besparen u de naam van de gerechten, maar kunnen je wel vertellen dat het lekker was. “Het is liefde bereid”, zegt Fri. “De keukenpieten mogen fier zijn op hun prestatie.

Enkele keukenpieten met Fri Vanlooy (tweede van rechts). © Marc Wouters

De Solidariteitsmaaltijd is slechts één van de vele activiteiten die ten voordele van de vluchtelingen wordt georganiseerd. Op woensdag 4 mei houden Warre Borgmans en de Kolonie MT een extra voorstelling in de Ekerse Theaterzaal en op woensdag 8 juni komt er een benefietconcert in de Lambertuskerk met deelname van Ekerse musici. Intussen loopt de inzamelactie noodhulp. Er worden ook voedsel- en verzorgingsproducten ingezameld. (mawo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners