Vertegenwoordigers van de verschillende intercommunales bij de elektrische wagens. © Stijn Van de Sande

Nieuwe aankoopcentrale zet lokale besturen op weg naar duurzamer wagenpark

Regio -

Lokale besturen die elektrische wagens willen aankopen, kunnen vanaf nu terecht bij gestroomd.be. De aankoopcentrale werd opgericht door elf intercommunales. Igemo, de streekintercommunale voor de Mechelse regio, coördineert het project. Via de aankoopcentrale kunnen gemeentes tot 40% korting krijgen op de aankoop van een voertuig.

Stijn Van de Sande

Heel wat steden en gemeenten willen inzetten op een elektrisch of duurzamer wagenpark. Om te vermijden dat alle lokale besturen apart een aanbestedingstraject moeten doorlopen, starten elf intercommunales een gezamenlijke aankoopcentrale op. Via gestroomd.be kunnen stads- en gemeentebesturen eenvoudig op zoek naar de elektrische voertuigen die ze nodig hebben en die wagens ook meteen bestellen. De intercommunales volgen de bestellingen nadien op.

Igemo, de streekintercommunale voor de regio Mechelen, coördineert het project, maar lokale besturen uit heel Vlaanderen kunnen er gebruik van maken. “Daarnaast is het ook beschikbaar voor gemeentelijke organisaties zoals politie- en brandweerzones, zorginstellingen, gemeentelijk onderwijs en OCMW’s”, zegt Peter De Bruyne, algemeen directeur van Igemo. “De voorbije weken kregen we al verschillende enthousiaste reacties. We zijn er dan ook van overtuigd dat er meteen heel wat bestellingen geplaatst zullen worden.”

In de catalogus staan ook speciale elektrische voertuigen. © Stijn Van de Sande

40% korting

Via de aankoopcentrale kunnen de lokale besturen de wagens aankopen met mooie kortingen. Die gaan van 6% op personenwagens tot 40% op vracht- of bestelwagens. “We verwachten dat de prijzen van elektrische wagens in de toekomst verder zullen dalen”, aldus De Bruyne. “Door vaste kortingen van een bepaald percentage overeen te komen met de verkopers, zijn we er zeker van dat de lokale besturen ook op langere termijn een goede financiële zaak doen bij het verduurzamen van hun wagenpark.”

In de catalogus van gestroomd.be staan niet alleen personen-, vracht- en bestelwagens, maar ook speciale voertuigen. “Denk daarbij aan veegwagens of kleine vrachtwagentjes, bijvoorbeeld voor een groendienst”, klinkt het. “We verwachten dat zij het meest in trek zullen zijn bij de lokale besturen. De aangekochte wagens kunnen ook gepersonaliseerd worden. Bijvoorbeeld via bestickering, kraanwerk, zwaailichten en signalisatie. Op die manier ontzorgen we de lokale besturen zo veel mogelijk bij de aankoop van elektrische wagens.”

De verschillende intercommunales verwachten via de aankoopcentrale jaarlijks zo’n 250 tot 300 voertuigen te verkopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Mechelen