Wordt het WK een nieuwe krachtmeting tussen Van Aert, Van der Poel en Alaphilippe? “Mix tussen Vlaamse en Waalse klassiekers”

Krijgen we in Australië een clash om de regenboogtrui tussen de ‘grote drie’? De UCI onthulde gisteren alle details over het WK dat van 18 tot 25 september plaatsvindt. Peter Van den Abeele, directeur sport bij de UCI, verwacht in Wollongong een strijd tussen de klassieke renners.

Stijn Joris

De UCI onthulde vanochtend tijdens een digitale persconferentie het programma voor het WK op de weg. Het parcours raakte eind vorig jaar al bekend. De renners nemen vanuit Helensburgh een vlakke aanloop langs de kust, gaan één keer over Mount Keira, een klim van 8,7 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent, en werken dan nog 12 rondjes van 17,1 km af in Wollongong af. Daar moeten ze 12 keer over Mount Pleasant, 1,1 km lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent. In totaal leggen de renners zo 266,9 km af en moeten ze net geen 4.000 hoogtemeters zien te verteren. Dat zijn er zo’n 1.500 meer dan vorig jaar in Leuven. Niet meteen gesneden koek dus voor sprinters zoals Ausie Caleb Ewan.

 

Nog opvallend, er zitten 33 bochten in de lokale ronde. Dat staat garant voor een festival aan tempowisselingen en geeft vluchters een voordeel. “Door de korte, steile klim in het parcours, verwacht ik dat het tussen de puncheurs zal gaan. Alaphilippe heeft kans om zijn titel met een derde jaar te verlengen, maar ook de veldrijders Van Aert en Van der Poel zullen op de voorste rij meestrijden. Voor Van Aert misschien een ideale gelegenheid om revanche te nemen nadat hij de regenboogtrui vorig jaar in eigen land niet kon claimen”, zegt Peter Van den Abeele, directeur sport bij de UCI.

Het Wollongong City Circuit 

Het Wollongong City Circuit 

De Mount Keira Loop 

De Mount Keira Loop 

Tijdrit minder op maat van Ganna

Nog nieuw: er zal voor het eerst ook een tijdrit en wegrit voor beloften bij de dames georganiseerd worden én de tijdrit zal voor het eerst even lang zijn voor dames als voor de heren. Wat die tijdrit betreft, lijken Van Aert en Evenepoel iets beter op hun wenken bediend te worden om specialisten als Ganna en Dennis het leven zuur te maken. De tijdrit bestaat uit twee rondes van 17 km en is dus 34 km lang, 10 km korter dan vorig jaar in Vlaanderen. Er zit ook een kleine puist in, de Mount Ousley, die mee verantwoordelijk is voor de 312 hoogtemeters, meer dan vier keer zoveel dan vorig jaar in Brugge. Ook hier weer is het veel bochtiger dan vorig jaar in ons land.

 

Het WK begint op zondag 18 september met de tijdrit voor vrouwen en mannen elite. Maandag rijden de beloften hun tijdritten, dinsdag de junioren. Woensdag staat opnieuw de mixed relay op het programma. Vanaf vrijdag beginnen de wegritten. De dames leggen op zaterdag 164,3 km af. Zij nemen dezelfde aanloop vanuit Helensburgh en rijden ook over de Mount Keira. De lokale ronde van 17,1 km leggen zij zes keer af vooraleer we de opvolgster van Elisa Balsamo kennen.

Vastgoed

Jobs in de regio