Onder andere de volkstuintjes van TuinHier in Geel vallen plots toch in een no-regretzone met mogelijke PFAS-vervuiling. 

Onder andere de volkstuintjes van TuinHier in Geel vallen plots toch in een no-regretzone met mogelijke PFAS-vervuiling. © Hans Otten

Grote verwarring nu groenteteelt plots in PFAS-zone valt

Geel -

Bij zowel de stad Geel als lokale land- en tuinbouwers heerst grote verwarring nu blijkt dat de Vlaamse overheid zeven bijkomende zones in onder andere landbouwgebied heeft aangeduid waar mogelijk PFAS-vervuiling is.

Hans Otten

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) bracht in heel Vlaanderen in kaart waar er mogelijk vervuiling is met poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Dat zijn chemische stoffen die niet van nature in het milieu voorkomen, maar bij verhoogde inname voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Omdat de stoffen onder meer in blusschuim zitten, onderzocht Ovam vooral brandweersites zoals kazernes en oefenterreinen. Oorspronkelijk waren er in Geel slechts twee sites die na zware branden als vervuilde zone zijn aangeduid, met name in de Gasthuisstraat en in Winkelomheide. Maar plots komen daar nu zeven nieuwe sites bij.

“De Vlaamse overheid maakte recent bekend dat uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een groot deel van de onderzochte brandweerlocaties verontreinigd zijn”, zegt de Geelse milieuschepen Bart Julliams (N-VA). “In Geel zijn er zeven bijkomende zones aangeduid waar in het verleden oefeningen van de brandweer of bedrijfsbrandweer plaatsvonden. Het probleem is dat daar ook landbouwgronden bij zijn waar groentes of fruit geteeld worden. De overheid beschouwt die zones nu ook als no-regretzones waar speciale maatregelen gelden.”

In principe gaat het om voorschriften over het al dan niet eten van zelfgekweekte groentes, fruit, vlees en eieren in een straal van 100 meter. Toch heerst er onduidelijkheid in welke mate die maatregelen voor die bijkomende plekken gelden, omdat er nu sprake is van tijdelijke no-regret-zones. “Dit kan gevolgen hebben voor de activiteiten van land- of tuinbouwers of hobbytuinders in deze zones”, zegt Julliams. “We zoeken momenteel nog uit wat dit concreet betekent voor de getroffen bedrijven.”

Onder meer een aardappelbedrijf en fruitbedrijf vallen met gronden in zo’n zone, net als de volkstuintjes van vzw TuinHier achter de brandweerkazerne. “Gelukkig gaat het niet om een rode zone zoals in Zwijndrecht, maar door tegenstrijdige berichten weten we absoluut niet wat we nu moeten doen”, zegt voorzitter Willy Pouillon van TuinHier. “Hopelijk komt er snel duidelijkheid of we onze eigen groentes nog mogen eten.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio