© ATV

3M investeert 150 miljoen euro extra voor opkuisen van PFAS-vervuilingen: “Het is een begin, maar blij dat saneren kan starten”

Zwijndrecht -

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M gaat 150 miljoen euro extra investeren in “initiële saneringsmaatregelen” om de historische verspreiding van PFAS in Zwijndrecht te remediëren. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt in het kader van het bezoek van CEO Mike Roman aan ons land. Vlaams minister Zuhal Demir noemt het een stap in de goede richting, maar er is veel meer nodig.

debnBron: BELGA, eigen berichtgeving

LEES OOK. Minister Demir hoopvol dat 3M ‘hele opkuis’ wil vergoeden

De Amerikaanse chemiereus investeert 150 miljoen euro bovenop de 125 miljoen euro die het in september vorig jaar al had aangekondigd om PFAS-lozingen te beperken, boeren te beginnen vergoeden en een actieplan voor sanering op te stellen. “We nemen een belangrijke stap in het nakomen van een aantal beloftes die we maakten ten aanzien van de inwoners van Zwijndrecht en alle Vlamingen. We willen constructief meewerken met de Vlaamse overheid”, stelde ceo Mike Roman.

Woensdag haalden enkele buurtbewoners in onze krant al aan dat ze uitkijken naar de beloftes die 3M maakte. “Ik heb sinds het uitbreken van het schandaal enorm veel verlies geleden. Dus als hij het meent, is dit een grote stap”, zegt Frans Verhelst, fruitteler in Zwijndrecht. Andere bewoners klinken cynischer: “Eerst zien, dan geloven.”

Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) reageerde terughoudend, maar is ook blij dat de inwoners van Zwijndrecht duidelijkheid krijgen. “Nu kan het saneren starten van de tuinen van mensen in Zwijndrecht en kan de Palingbeek aangepakt worden. Maar dit is slechts een eerste fase, die tegen de zomer afgerond moet zijn. Ik ben niet euforisch, maar het is een stap in de goede richting. Naar de toekomst toe zal er een veelvoud nodig zijn van het bedrag dat nu al is toegelegd. Dat heb ik de ceo van 3M ook gezegd en ik zal erop blijven toekijken.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio