Mechels schepen van Toegankelijkheid, Rina Rabau Nkandu, schrikt ervan hoe moeilijk het is om een laag drempeltje te nemen met een rolstoel. 

Mechels schepen van Toegankelijkheid, Rina Rabau Nkandu, schrikt ervan hoe moeilijk het is om een laag drempeltje te nemen met een rolstoel. © Ward Bosmans

Slechts 1 op de 10 Vlaamse gemeenten werkt aan toegankelijkheid

Mechelen -

Slechts 1 op de 10 Vlaamse gemeenten werkt op een structurele manier aan toegankelijkheid. Daarom vroeg expertisecentrum Inter, tijdens een event in Technopolis in Mechelen, aandacht voor dit probleem. Beleidsmakers konden er aan den lijve vaststellen met welke moeilijkheden personen met een beperking dagelijks geconfronteerd worden. “Altijd en overal moet iedereen kunnen meedoen. Inclusie moet vooropstaan”, vindt Wendy Metten, algemeen directeur van Inter.

Ward Bosmans

In 2015 duidde de Vlaamse Regering Inter aan als expertisecentrum in toegankelijkheid. Inter levert diensten en verbindt overheden, professionelen en burgers. Het expertisecentrum ontwikkelde het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’. Gemeenten die het charter ondertekenen, engageren zich om structureel en daadkrachtig aan toegankelijkheid te werken. Jammer genoeg ondertekenden tot nu toe slechts 31 van de ruim 300 Vlaamse gemeenten het charter. In de provincie Antwerpen gaat het enkel om Mechelen en Antwerpen.

Gelukkig zijn er daarnaast nog heel wat andere gemeenten die op een andere manier aan toegankelijkheid werken. Zo sloten in de provincie Antwerpen, naast Mechelen en Antwerpen, de gemeenten Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Lille, Kasterlee, Geel, Wommelgem, Berlaar, Hove, Boom en Aartselaar een convenant af met Inter waarbij ze advies inwinnen bij concrete projecten.

Aria voor een paria

Voorzitter Raf Van Bedts van Inter doet een oproep aan de Vlaamse gemeenten om een versnelling hoger te schakelen. “We vergeten soms dat iedereen van ons op elk moment geconfronteerd kan worden met een beperking. Daarom is het nodig om proactief na te denken. Zo kan je ook veel geld besparen voor bijvoorbeeld aanpassingen aan je huis”, zegt Van Bedts. “Uiteraard is niemand tegen toegankelijkheid, maar er zijn maar weinig mensen die er iets mee doen.”

Volgens algemeen directeur van Inter, Wendy Metten, is toegankelijkheid geen thema of sector op zich, maar maakt het onlosmakelijk deel uit van elk beleidsdomein en elk segment in onze samenleving. “Als één deel niet toegankelijk is, is de keten onderbroken en sluit je mensen uit. Dat is onaanvaardbaar, want altijd en overal moet iedereen kunnen meedoen. Inclusie moet vooropstaan.”

De lokale besturen spelen volgens Metten een sleutelrol op het vlak van toegankelijkheid. “Het gaat dan niet alleen over infrastructuur, maar bijvoorbeeld ook over een toegankelijke communicatie, een aangepast aanbod en een management dat hier permanent rekening mee houdt in zijn bedrijfsvoering.”

Pittig en uitdagend

De beleidsmakers die aanwezig waren tijdens het event konden zelf ervaren hoe het voelt wanneer er onvoldoende aandacht is voor toegankelijkheid. Ze mochten geblinddoekt of in een rolstoel een parcours afleggen met hindernissen. “Het was best pittig en uitdagend. Zeker omdat we dat niet gewoon zijn”, reageert Mechels schepen van Toegankelijkheid, Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-M+). “Ik ondervond hoe problematisch de ondergrond soms kan zijn wanneer je in een rolstoel zit. Zelfs een heel laag drempeltje kon ik niet over. Ook het manoeuvreren is heel lastig als je geen egale ondergrond hebt. Het blijft een uitdaging om alles zo toegankelijk mogelijk te maken.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio