De Sterrenwachter, mascotte van het We Love Mariefonds, nam de cheque dankbaar in ontvangst van Sint-Ludgardis-directeur Eddy Smedts en leerlingen Noé en Lou. Op de achtergrond alle andere leerlingen die op sponsortocht vertrokken.  © JAA

Sterrenwachter in de wolken met gift Sint-Ludgardis: leerlingen stappen 12.000 euro bij elkaar voor We Love Mariefonds

Schilde, Kapellen -

De zowat 720 leerlingen van openluchtschool Sint-Ludgardis konden dinsdag eindelijk opnieuw op sponsortocht. Maar ze vertrokken niet zonder eerst een cheque met het niet eens volledige bedrag van 9.105 euro te overhandigen aan de Sterrenwachter, mascotte van het We Love Mariefonds dat kinderen met kanker een houvast geeft in hun moeilijkste momenten.

Jan Auman

“En dat is niet eens onze volledige opbrengst. Er komt elke dag nog wat bij”, glunderde directeur Eddy Smedts trots bij de overhandiging van de cheque. Hij deed dat samen met Noé en Lou, de respectievelijk oudste en jongste leerling op de grootste school van Schilde.

“Ik sta zelf te kijken van wat onze kinderen en hun ouders hebben klaargespeeld”, aldus Smedts. “In 2020 moesten we onze geldinzameling bruusk afbreken wegens corona. Ook vorig jaar kon er geen sponsortocht doorgaan. De motivatie om er dit schooljaar terug in te vliegen, was groot. Intussen zitten we voor het We Love Mariefonds, eigenlijk het goede doel van de afgelaste editie, aan de 12.000 euro. Uiteraard blijven we niet ongevoelig voor de oorlog in Oekraïne, die tijdens de krokusvakantie losbarstte. We storten straks ook 5.000 euro op de rekening van Oekraïne 12-12.”

Stichter Julie De Keersmaecker kroop in het pak van de Sterrenwachter-mascotte. © JAA

Mascotte

De link met het We love Mariefonds werd gelegd door Sint-Ludgardis-ouder Kristof Pirijns. Hij is ook bestuurslid in de weldoenersorganisatie en had de voorzitter en stichter meegenomen, al was die niet meteen herkenbaar. Julie De Keersmaecker zat in het levensgrote Sterrenwachterspak, de mascotte van haar vzw. Julie verloor precies tien jaar geleden haar dochtertje Marie aan een zeldzame kanker. Het meisje werd amper 3 jaar oud.

“Meteen na haar dood hebben we met familie en vrienden uit een gevoel van onmacht, verdriet en verbondenheid dit fonds opgericht en naar onze moedige dochter genoemd”, vertelt Julie, die in Kapellen woont. “Tijdens het rouwproces heb ik zelf ervaren waaruit ik hoop kon putten, hoe ik weer in verbinding kon gaan, waarin ik warmte kon vinden en waaruit ik troost kon halen. Die waardevolle thema’s vormen de rode draad doorheen alles waarvoor het We Love Mariefonds nu staat.”

 © JAA

Verlies

Het We Love Mariefonds schonk al 6.732 zogenaamde Sterrenwachterpakketten met een mooie troostpop en bijhorend prentenboek aan vijf universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen en Brussel. Ze komen ook van pas in scholen om minder dramatisch verlies te leren verwerken zoals de dood van een huisdier of in het geval van een echtscheiding van de ouders.

“De Sterrenwachter, een olijk elfje dat door illustrator Thais Vanderheyden tot leven werd gewekt in prachtige tekeningen, is gespecialiseerd in het delen van verdriet”, vertelt Julie. “Het woont samen met soortgenoten in de hemel tussen duizenden fonkelende sterretjes en de schittering van de maan. Vanuit hun wolkenpaleis speuren ze de aarde af op zoek naar zieke kindjes met pijn en verdriet. Vervolgens sturen de Sterrenwachter hun beste elfje naar hen toe voor troost en een knuffel.”

Luisterverhaal met topcast

Jonas Van Geel, een van de acteurs die meespelen in luisterverhaal Het Wolkenpaleis. © RR

Dankzij de inbreng van de Sint-Ludgardisschool in Schilde kan het We Love Mariefonds nu weer minstens driehonderd Sterrenwachterpakketten samenstellen en verdelen over de partner-ziekenhuizen met een afdeling kinderoncologie. “De verkoop van ons boek, de popjes en andere items om ons fonds te spijzen zijn één ding. Binnenkort krijgen we er een eyecatcher bij”, onthult bestuurslid Kristof Piryns.

Al is oorwurm in dit geval een betere omschrijving want het We Love Mariefonds zal in april trots ‘Het Wolkenpaleis’ voorstellen waarmee het hulppakket voor zieken of verdrietige kinderen er een auditieve dimensie bijkrijgt. “Het gaat om een luisterverhaal rond onze bekende troostbrengers waarvoor we een topcast hebben kunnen strikken. Bruno Vanden Broecke, Els Dottermans, Jonas van Geel, Michaël Pas, Nico Sturm, Slongs Dievanongs, Filip Peeters en zowaar weerman Frank Deboosere. Het zijn maar enkele van de bekendste acteurs en actrices die hun stemmen lenen aan de personages in ons verhaal. Dat duurt zowat een uur.”

Het luisterspel zal vanaf april beschikbaar zijn via de We Love Mariewebsite en haar sociale media. Je zal er het volkje leren kennen dat tussen de wolken woont met als taak tranen opsporen, die gaan ophalen en verwerken. Bij het verhaal horen ook allerlei liedjes die bij het thema aansluiten.

“Met Het Wolkenpaleis willen we kinderen in contact brengen met het bestaan van verschillende soorten tranen. Tranen van geluk, verdriet, gemis, vreugde, liefde, boosheid en angst. Zo geven we bestaansrecht aan elke traan, want elke traan heeft een eigen verhaal. Hopelijk kunnen we de tongen losmaken want verdriet delen werkt helend”, aldus Piryns.

Website We Love Mariefonds

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners