Ridvan Denizoglu helpt jongeren uit de gemeente met zijn organisatie Youth Of Willebroek. ©  Joram De Coninck

Youth of Willebroek vzw houdt jongeren op het rechte pad: “Door schooluitval belanden te veel jongeren in de criminaliteit”

Willebroek -

Met zijn organisatie Youth of Willebroek vzw helpt Ridvan Denizoglu (22) uit Willebroek jongeren om op het rechte pad te blijven. Sinds kort heeft de organisatie ook een eigen podcast: de YoW-cast. “YoW doet huiswerkbegeleiding en helpt kinderen en jongeren met hun problemen. Door schooluitval belanden jongeren vaak in de criminaliteit. YoW is er om hen te tonen hoe het anders kan”, zegt hij.

Willebroek is een van de armste gemeenten van de provincie Antwerpen. 20% van de bewoners leeft er onder de armoedegrens. “Er zijn veel problemen in Willebroek,” zegt Ridvan van Youth of Willebroek. “Armoede ontneemt mensen veel kansen. Jongeren stoppen te vroeg met school. Wie geluk heeft, kan beginnen te werken, maar voor wie geen werk vindt, lonkt de criminaliteit. Dat milieu wordt soms gezien als een van de enige opties om toch nog wat geld te verdienen.”

Het was Ridvans droom om iets te kunnen betekenen voor de lokale jeugd. “YoW vzw helpt jonge kinderen met hun huiswerk”, vertelt Burak Orhan, die vrijwillig kinderen en jongeren begeleidt bij hun schooltaken. “De oudere kinderen proberen we op het rechte pad te houden. We luisteren naar hun noden, maken hun problemen bespreekbaar en zitten samen aan tafel. We gaan op zoek naar concrete oplossingen voor hun problemen.”

Voorlopig kan de organisatie onder meer voor de huiswerkbegeleiding terecht in een lokaal van de plaatselijke moskee. ©  Joram De Coninck

Samen bereik je natuurlijk altijd meer dan alleen en dat is volgens Youth of Willebroek nog een heikel punt in Willebroek. Ook daar wil de vzw dus verandering in brengen. “Jongeren kunnen hier wel terecht bij bepaalde organisaties, maar worden voortdurend doorverwezen. Uiteindelijk verliezen ze het vertrouwen en geven ze de moed op. Daarom is de samenwerking tussen de verschillende organisaties zo belangrijk”, zegt Ridvan.

Lokaal in moskee

Momenteel heeft YoW nog geen vaste locatie. Voorlopig kan de organisatie onder meer voor de huiswerkbegeleiding terecht in de plaatselijke moskee. “De moskee is inderdaad een gebedsruimte, maar het lokaal dat wij gebruiken, is een neutrale plek”, zegt Ridvan. “Bovendien kunnen jongeren hier elke dag terecht.”

In het lokaal van de huiswerkbegeleiding zijn de kinderen hard aan het werk. “Isra heeft deze week 50 op 50 gehaald voor wiskunde”, roept begeleider en ondervoorzitter Kerim Can Topkaya opgetogen. Het motiveert de aanwezige kinderen en hun begeleiders. “De coronacrisis heeft voor enorme leerachterstand gezorgd”, zegt Ridvan. “Het is nu aan ons om de afgelopen jaren in te halen zodat ze binnenkort sterk in hun schoenen staan”, vult Topkaya aan.

Nood aan meer steun

De vrijwilligers inspireren niet alleen de kinderen om hun huiswerk te maken, ook de Willebroekse jongeren komen zich spontaan aanmelden om vrijwilliger te worden. De ouders die hun kinderen staan op te wachten, spreken vol lof over YoW. “De mond-tot-mondreclame gaat zodanig snel dat we de vraag om kinderen te helpen niet kunnen volgen,” zegt Burak Orhan. “Daarom zouden we graag meer steun willen, zodat we naar een grotere locatie zouden kunnen. Je kunt jongeren niet in één hokje plaatsen. Er zijn zo veel verschillende gemeenschappen en identiteiten. Praten met elkaar is de enige oplossing. Dat is ook onze bedoeling: jongeren moeten van elkaar leren, maar ook wij als volwassenen kunnen van hen leren.”

Hoewel de medewerkers van YoW nog maar een jaar bezig zijn, zien ze toch al verandering. “Jongeren durven nu sneller te praten over hun problemen omdat ze weten dat ze er ergens mee terechtkunnen,” zegt Denizoglu. “Bovendien kriebelt het om zelf aan de slag te gaan met hun problemen. Dankzij de huiswerkbegeleiding zijn ze ook meer gemotiveerd op school.”

YoW maakt nu ook een podcast om jongeren te inspireren. De eerste aflevering is al online te beluisteren. Daarin heeft thaibokser Franck Rubanguka ‘Franck de Tank’ het over hoe hij een carrière als profsporter heeft uitgebouwd.

© Joram De Coninck - StampMedia 2022
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners