© atv

Oplossing voor defecte Kattendijksluis: “Pleziervaart mag in weekend door Van Cauwelaertsluis”

Antwerpen -

Pleziervaartuigen kunnen voortaan op zaterdag en zondag gebruik maken van de Van Cauwelaertsluis. Zo wil de stad een alternatief bieden voor de defecte Kattendijksluis. “We hopen wel dat de pleziervaarders begrijpen dat, indien nodig, de scheepvaart voorrang, zal krijgen”, zegt Annick De Ridder (N-VA), schepen van de Haven.

Jan Stassijns, Elien Van Wynsberghe

De Royerssluis is vijf jaar buiten dienst voor renovatiewerken. En ook de Kattendijksluis is nog zeker tot eind mei buiten werking door een panne. Daardoor kunnen zeiljachten en andere pleziervaartuigen de jachthaven aan het Willemdok niet meer in of uit. Ook de Schelde blijft zo onbereikbaar voor de pleziervaart.

LEES OOK. Problemen met Kattendijksluis gijzelen pleziervaart: “Geef ons opnieuw toegang tot de andere sluizen”

Slechte naam

Gemeenteraadslid Kevin Vereecken (N-VA) kaartte de situatie maandagavond aan op Antwerpse gemeenteraad. “We zijn een slechte naam aan het krijgen bij eigenaars van pleziervaartuigen”, waarschuwde Vereecken. “Met de Kattendijksluis, die onder de bevoegdheid valt van Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld, red.), gaat het van kwaad naar erger. De geschiedenis van die sluis is dat de herstellingswerken systematisch vertraging oplopen. Het zou dus best wel eens kunnen die sluis tot een stuk in de zomer niet beschikbaar zal zijn. De bereikbaarheid van onze jachthavens is een probleem geworden. Er moet toch iets aan gedaan kunnen worden?”

Annick De Ridder (N-VA), schepen van de Haven, komt nu met een (tijdelijke) oplossing. De stad Antwerpen en het Havenbedrijf zullen op zaterdag en zondag de Van Cauwelaertsluis ook ter beschikking voor de pleziervaart.

“De pleziervaart krijgt elke zaterdag en zondag schuttingen via de Van Cauwelaertsluis”, zegt De Ridder. “Het is een mogelijkheid die we geven, maar het is geen afdwingbaar recht en ik hoop dat de pleziervaarders dat ook begrijpen. De Van Cauwelaertsluis is een zeesluis en dus krijgt de scheepvaart ook voorrang indien nodig.”

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) in de gemeenteraad maandagavond. © Joris Herregods 

Acuut probleem

De Ridder blijft daarnaast ook bij Vlaanderen ijveren voor een spoedig herstel van de Kattendijksluis. “We willen dat de Vlaamse Waterweg de werking van de sluis blijft garanderen als hoofdtoegangsweg voor pleziervaart”, zegt De Ridder. “Het is wel degelijk een acuut probleem.”

Patrick Van den Bulck. zaakvoerder van de jachthaven aan het Willemdok en die op Linkeroever, reageert positief op de oplossing van de stad. “We wachten nog wel op de officiële communicatie, maar we zijn blij met het voorgestelde alternatief”, zegt hij. “De meeste pleziervaarders zijn hier toch in het weekend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV