Burgemeester Bart De Wever (N-VA) op de gemeenteraad maandagavond. ©  Joris Herregods

Vlaams Belang haalt uit naar Bart De Wever (N-VA) over Antwerpse drugsbeleid: “Hoe geloofwaardig bent u nog als burgemeester?”

Antwerpen -

De uitspraken van Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) over de legalisering van drugs doen bij Filip Dewinter (Vlaams Belang) veel vragen rijzen over de war on drugs in de stad. Op de gemeenteraad maandagavond richtte hij zich tot burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Hoe kan je een beleid voeren als er in het college geen eensgezindheid is?”

Jan Stassijns

LEES OOK. Jinnih Beels (Vooruit) vindt dat overheid drugs moet verkopen: “Gebruikers zouden ook geen boete mogen krijgen”

Antwerps schepen van Jeugd en Onderwijs, Jinnih Beels (Vooruit) is voorstander om het gebruk van drugs uit het strafrecht te halen. Ze pleit ook voor een legalisering van drugsgebruik, ook van harddrugs zoals cocaïne. Dat zei ze eind februari in een interview in het weekblad Knack.

Vlaams Belang- gemeenteraadslid Filip Dewinter greep dat interview aan om burgemeester Bart De Wever aan de tand te voelen. Want het interview gaat, volgens Dewinter, regelrecht in tegen het beleid dat De Wever voert om paal en perk te stellen aan de drugsproblematiek in de stad.

“Het lijkt wel of schepen Beels een statement maakt om u een mes in de rug te steken”, richt Dewinter zich tot de burgemeester. “Ik vind het volstrekt immoreel dat een overheid drugs zou verhandelen. Het banaliseert en normaliseert drugs, met alle gevolgen van dien. Ik weet dat de burgemeester hier ook zo over denkt. Maar wat wordt het nu? Wie heeft de touwtjes in handen? De drugsmaffia aanpakken, de drugscriminaliteit terugdringen,... Dat zijn toch dé prioriteiten van N-VA? Hoe kan je dit beleid voeren als er in dit college geen eensgezindheid is? Hoe geloofwaardig bent u nog als burgemeester?”

Gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) ©  Joris Herregods

Ook gemeenteraadslid Imade Annouri (Groen) mengde zich in het debat. Hij schaart zich aan de kant van Beels en ziet een opportuniteit om het stedelijk drugsbeleid bij te sturen. “We willen allemaal hetzelfde: zorgen dat zo weinig mogelijk jongeren, maar ook volwassenen, in de valstrik van drugs stappen”, zegt Annouri. “We verschillen in de manier waarop, maar hier worden kansen gemist om preventief te werken, omdat de stad blijft vasthouden aan vaste recepten.”

Volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) veranderen de uitspraken van Jinnih Beels niets aan het stedelijk drugsbeleid. “Het interview is door mij niet met applaus onthaald”, zegt hij. “Het meningsverschil hierover is bijzonder uitgesproken. Maar dit valt niet onder de bevoegdheden van de stad, en dus geldt het principe van vrije meningsuiting. Wij zijn politici en hebben niet overal dezelfde opinie over.”

Dewinter volgt die redenering niet. “Preventie, jeugd en onderwijs vallen wel onder de bevoegdheden van de stad”, zegt hij. “Dat moet uitgedragen worden door alle schepenen van dit college. En dit toont waar de socialisten naartoe willen.”

Groen-gemeenteraadslid Imade Annouri ©  Joris Herregods

.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad