© ATV

Antwerpse gemeenteraad keurt havenfusie nu definitief goed: “Samen kunnen we meer én beter doen”

Antwerpen -

De Antwerpse gemeenteraad heeft maandagavond zijn goedkeuring gegeven voor de fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Ook op de gemeenteraad van Brugge kreeg de oprichting van de Port of Antwerp-Bruges maandagavond groen licht. Het waren de laatste twee hordes die genomen moesten worden.

De havens van Antwerpen en Zeebrugge beslisten al in februari 2021 om samen in zee te gaan. Begin 2022 kreeg de fusie ook al groen licht van de Belgische Mededingingsautoriteit en van het Vlaams Parlement. Maandagavond moesten de gemeenteraden van Antwerpen Brugge nog hun definitief akkoord geven. 

Antwerps Havenschepen, Annick De Ridder (N-VA) benadrukte nog eens het belang van de eenmaking van beide havens. “Door onze complementariteit kunnen we meer én beter doen”, zegt De Ridder. “We versterken onze positie in de logistieke keten en we zullen beter bestand zijn tegen de uitdagingen van de toekomst en het voortouw nemen naar een koolstofarme economie. We worden de grootste containerhaven in tonnage, de belangrijkste chemische cluster wereldwijd. Samengevat: samen worden we, nog meer dan vandaag, het kloppende economische hart van Vlaanderen.”

De Brugse gemeenteraad schaarde zich unaniem achter de fusie. In Antwerpen stemde PVDA tegen. Vlaams Belang onthield zich.

jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraad