©  Julie Gielen

Hoe maak je zelf de perfecte bloesemfoto’s? Dit moment van de dag moet je mijden

Geen fotogenieker decor dan de Limburgse fruitstreek die in bloei staat: de bloesems zijn een geliefde plek voor verlovings- en communiefoto’s. Maar hoe doe je dat nu zelf? Wij vroegen aan drie fotografen met een hart voor de bloesemstreek hoe je de fraaiste voorjaarsplaatjes schiet.

Lien Vande Kerkhof

Elien Jansen, modefotograaf: “Maak van je foto een verhaal”

De lente is het hoogseizoen voor modefotograaf Elien Jansen uit Hasselt. “Laatst wat ik nog op een tentoonstelling van Claude Monet in Parijs, een schilder die net als mij een zwak heeft voor de rebirth of nature. Ik kocht er boeken van 200 euro per stuk, vol bloemrijke schilderijen. Zijn werk ligt dit seizoen aan de basis van een groot fotoproject waar ik weldra mijn tanden in zet. De inhoud is voorlopig nog geheim.”

De 26-jarige Truiense is modefotografe, en werkte mee aan campagnes voor onder meer Nathan en het Deense merk Sissel Edelbo. “Maar ik fotografeer zeker niet alleen modellen tussen de bloesems. In april organiseer ik bijvoorbeeld bloesemshootingdays, waarvoor iedere geïnteresseerde zich online kan inschrijven.”

Favoriete bloesemlocatie? “In Borgloon vind je liefst twaalf kastelen, het ene nog sprookjesachtiger dan het andere. Mijn favoriet is het Kasteel van Hoepertingen, een U-vormig waterkasteel.”

Kasteel Mariagaarde, het Kasteel van Hoepertingen. 

Kasteel Mariagaarde, het Kasteel van Hoepertingen. ©   Sven Dillen

Fototips?

- “Als modefotograaf vind ik een outfit ontzettend belangrijk”, zegt Elien. Je jurk mag even fleurig zijn als de bloesems zelf. “Kies bijvoorbeeld voor een fel kleurtje of vrolijk patroon.” Of je houdt het romantisch met een zwierig exemplaar. “En met een rieten mandje, hoedje of boeketje bloemen maak je van het beeld een echt verhaal.”

“Met een boeketje bloemen en een rieten mandje maak je van je foto een echt verhaal”, zegt fotografe Elien. 

“Met een boeketje bloemen en een rieten mandje maak je van je foto een echt verhaal”, zegt fotografe Elien. ©  Elien Jansen

- Gebruik de bloesems als ‘frame’, om de aandacht zo op de persoon op de foto te vestigen. “Je zorgt er dus voor dat de bloesems aan de randen van je foto zitten”, zegt Elien.

Gebruik de bloesems als frame: zo vestig je aandacht op de persoon in beeld. 

Gebruik de bloesems als frame: zo vestig je aandacht op de persoon in beeld. ©  Elien Jansen

Julie Gielen, familie- en trouwfotograaf

Julie Gielen telt 28 lentes. Bloesemrijke lentes, want de trouw- en familiefotograaf uit Sint-Truiden groeide op tussen de appel-, peer- en kersenbomen. Ze krijgt vooral veel koppeltjes voor haar lens. “Maar er vinden meer verlovings- dan trouwshoots plaats tussen de bloesems. Logisch, want veel geliefden huwen in het zomerseizoen.”

Favoriete bloesemlocatie? “In Wilderen, rondom de bekende brouwerij, vind je allermooiste bloesems van Sint-Truiden.”

Fototips:

- “Ga zeker niet in het midden van de dag, wanneer de zon volop schijnt, om schaduwen in het gezicht te vermijden. Wacht het ‘gouden uur’ af voor een romantische touch.” Je fotografeert dus best in het uur na zonsopgang, of in het uur voor zonsondergang.

- “Speel ook een beetje met de bloesem zelf: met takjes of bloemen op de voorgrond creëer je wat reliëf in je beeld.”

Speel met reliëf in je foto. 

Speel met reliëf in je foto. ©  Julie Gielen

 

 ©  Julie Gielen

Profiteer van het gouden uur. 

Profiteer van het gouden uur. ©  Julie Gielen

Koen De Langhe, natuurfotograaf

Voor natuurfotograaf Koen De Langhe is de winter een dood seizoen, tenzij het écht wintert. “Vorst, sneeuw en ijs leveren mooie plaatjes op, een dor en kaal landschap niet. Ik hou van groen, maar lentegroen is het allermooist. Blaadjes hebben dan een frisse tint en er dringen nog gemakkelijk zonnestralen door de bomen. Dat lichtspel - denk aan een zonneharp in het bos - doet het goed op beeld. In de zomer is het groen veel donkerder, het gebladerte dikker en zijn de schaduwen harder.”

Favoriete bloesemlocatie? “De vroegere landcommanderij Alden Biesen. Over het algemeen verdwijnen de hoogstamboomgaarden steeds meer uit beeld, en nemen de laagstamboomgaarden toe in aantal: die vallen gemakkelijker te oogsten. In Alden Biesen vind je allebei soorten fruitbomen, zodat je tijdens een zachte lente altijd wel ergens bloesem kan spotten.”

Fototip:

“De kans op originele foto’s is veel groter in de ochtend, wanneer er nog nevel hangt. Je ervaart het landschap dan ook helemaal anders dan tijdens een wandeling overdag. Toen ik in Borgloon bloesems ging fotograferen voor mijn fotoboek bij uitgeverij Lannoo, sprongen de reetjes vrolijk in het rond. Als je zo mag ontwaken, dan kan je dag echt niet meer stuk.”

Ook vrieskou kan mooie taferelen opleveren. 

Ook vrieskou kan mooie taferelen opleveren. ©  Koen Delanghe

“De kans op originele foto’s is veel groter in de ochtend, wanneer er nog nevel hangt”, zegt fotograaf Koen Delanghe. 

“De kans op originele foto’s is veel groter in de ochtend, wanneer er nog nevel hangt”, zegt fotograaf Koen Delanghe. ©  Koen Delanghe

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Reizen