De leerlingen gingen massaal uit de bol. 

De leerlingen gingen massaal uit de bol. © Ward Bosmans

Leerlingen SJABI Puurs organiseren eigen festival op weide achter het JOC WIJland

Liezele -

Bijna achthonderd leerlingen gingen maandagnamiddag gezamenlijk uit de bol tijdens de optredens van K1D, Mandy en Joost op de evenementenweide achter het JOC WIJland in Liezele (Puurs-Sint-Amands). De leerlingen van de eerste graad van het Sint-Jan Berchmansinstituut organiseerden er de eerste editie van Stressfactor Live. “Er werken 75 leerlingen actief mee als vrijwilliger aan het festival”, zegt coördinator Gert-Jan De Caluwe.

Ward Bosmans

Stressfactor Live is een organisatie die sinds 2003 muziekfestivals organiseert voor middelbare scholen. Wat Stressfactor Live zo uniek maakt, is het feit dat leerlingen en leerkrachten zelf aan de slag gaan om samen hun eigen festival te organiseren. “Het is de eerste keer dat we dit organiseren. Alles gebeurt voor en door onze leerlingen met hulp van de leerkrachten”, zegt leerlingenbegeleider Nathalie Peeters. “Samen met de gemeentediensten zijn we op zoek gegaan naar een ideale locatie voor dit evenement. Dat was de evenementenweide achter het JOC in Liezele. Onze leerlingen staan zelf in voor de drankenverkoop, eetstandjes, begeleiding van de artiesten en security.”

De leerlingen mochten ook zelf de line-up voor het festival kiezen. Op het hoofdpodium stonden grote namen als Joost, Mandy en K1D. Daarnaast was er ook plaats voor opkomend talent op een tweede podium. Daar mochten de leerlingen hun dj-talent tonen.

Het optreden van K1D voor een volle wei.

Het optreden van K1D voor een volle wei. © Ward Bosmans

De gemeente zorgde voor materiële steun.

De gemeente zorgde voor materiële steun. © Ward Bosmans

Materiële steun

De gemeente steunde de organisatie door materiaal ter beschikking te stellen. “Toen we hoorden dat SJABI geselecteerd was voor Stressfactor hebben wij voor materiële ondersteuning gezorgd. Ze mogen ook het terrein gratis gebruiken. Inhoudelijk doen de leerlingen alles zelf”, zegt schepen van Jeugd en Evenementen, Hilde van der Poorten (CD&V).

Ilke, Sien, Celcia, Dina en Lien amuseren zich te pletter.

Ilke, Sien, Celcia, Dina en Lien amuseren zich te pletter. © Ward Bosmans

Vrijwilligers

Directrice Gudrun De Wachter is blij dat ze na deze moeilijke tijden met lockdowns, afstandsonderwijs, heropstart, maatregelen en dergelijke, de leerlingen weer vooruitzichten kan geven. “Het festival is in principe enkel voor de leerlingen van de eerste graad, maar omdat we voor de jongeren van het derde jaar de voorbije twee jaar weinig of niks hebben kunnen organiseren, hebben we hen mee uitgenodigd.”

“We zijn begonnen vanuit de leerlingenraad. Daaruit zijn vier hoofdverantwoordelijken naar voor gekomen die elk verantwoordelijk zijn voor een bepaald aspect van het festival. We zijn al bezig met de organisatie van eind vorig jaar. We zijn van nul gestart tot het resultaat dat je vandaag ziet”, legt coördinator Gert-Jan De Caluwe uit. “Er werken vandaag 75 leerlingen actief mee als vrijwilliger aan het festival.”

Charlotte, Milan en Lena zijn vrijwilligers bij de hotdogverkoop.

Charlotte, Milan en Lena zijn vrijwilligers bij de hotdogverkoop. © Ward Bosmans

Goeie sfeer

Dina, Celcia, Sien, Ilke en Lien amuseren zich te pletter. “Er is meteen een goeie sfeer op de festivalwei. We zijn ook heel blij met de line-up. Het zijn stuk voor stuk grote namen. We hebben trouwens zelf mee mogen kiezen wie er kwam optreden. We kijken het meeste uit naar Joost. Zijn liedjes zijn heel grappig.”

Milan (12) en Lena (14) zitten mee in de organisatie. “We hebben ons als vrijwilliger gemeld om hotdogs te verkopen. Er waren verschillende werkgroepen en wij zaten in de werkgroep ‘eten en drinken’. Het is wel leuk om dit te doen. Charlotte Beheydt behoort tot de vaste organisatoren. “Het was niet altijd makkelijk om dit festival te organiseren. Wat mijn taak bij ‘eten en drinken’ betreft was het bijvoorbeeld moeilijk om in te schatten hoeveel drank en eten we moesten voorzien.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio