Op de gevel van de kinderboerderij prijkt voortaan een erkenningsschild Levend Erfgoedhof. 

Op de gevel van de kinderboerderij prijkt voortaan een erkenningsschild Levend Erfgoedhof. © Joren De Weerdt

Nieuw label onthuld in Groendomein De Averegten: “Zonder plekken als deze zijn sommige erfgoedsoorten ten dode opgeschreven”

Hallaar -

De Averegten en Go! Atheneum Heist-op-den-Berg zijn dinsdag officieel erkend als Levend Erfgoedhof voor de inspanningen die ze doen om oude streekeigen dierensoorten te laten voortbestaan.

Bert Provoost

Provinciaal Groendomein De Averegten in Hallaar werkt al enkele jaren samen met de afdeling Landbouw van GO! Atheneum Heist-op-den-Berg voor het verzorgen van streekeigen dieren in het domein. Dit werpt zijn vruchten af, er zijn intussen zelfs al nieuwe dieren geboren. Steunpunt Levend Erfgoed, dat opkomt voor oude en streekeigen rassen, erkent nu het waardevolle werk dat hier is geleverd. Op de gevel van de kinderboerderij werd een erkenningsschild Levend Erfgoedhof aan de boerderij onthuld.

“We hebben als school gekozen om met levend erfgoed te werken, zo helpen we mee om de bloedlijnen van de Belgische rassen te laten verder bestaan. In de Averegten is er ruimte om deze dieren te houden”, zegt directeur Nathalie Lemmens van Go! Atheneum Heist-op-den-Berg.

In de Averegten staat onder andere het witblauw dubbeldoel, het Kempens rund, het Kempens en Vlaams schaap en de Kempense geit. “Er leven ook enkele hanen, waaronder de Mechelse kalkoenkop”, vult teeltleider Stijn Deputter aan.

De Averegten werkt al enkele jaren samen met de afdeling Landbouw van GO! Atheneum Heist-op-den-Berg voor het verzorgen van streekeigen dieren. 

De Averegten werkt al enkele jaren samen met de afdeling Landbouw van GO! Atheneum Heist-op-den-Berg voor het verzorgen van streekeigen dieren. © Joren De Weerdt

“We vinden het heel plezant om hier de dieren te komen verzorgen. Persoonlijk ben ik het liefste bezig met de runderen. Ik heb veel familie die in de sector zit, vandaar de interesse. Het is goed dat het om zeldzame rassen gaat, al vind ik het ras niet het allerbelangrijkste. Als ik in mijn vrije tijd hier eens in De Averegten ben, ga ik ook altijd eens kijken hoe het met de dieren gesteld is”, zegt leerling Jelle Van Tendeloo (16).

Zesde Levend Erfgoedhof

De Averegten is de zesde plek in Vlaanderen die door Steunpunt Levend Erfgoed erkend is als Levend Erfgoedhof. “De landbouw gebruikt deze rassen niet meer, als wij ze niet gebruiken dan kunnen ze binnen een generatie verdwenen zijn. Zonder plekken als deze zijn sommige erfgoedsoorten ten dode opgeschreven. Een kip kan je nog aan een particulier vragen om te houden, maar voor runderen ligt dat al moeilijker. Daarom is deze plek zo waardevol”, zegt voorzitter Jan Martens van Steunpunt Levend Erfgoed.

 

 © Joren De Weerdt

 

 © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio