© atv

Opnieuw grootschalige inval in drie depots van PostNL: negen arrestaties, twee depots verzegeld

Wommelgem, Willebroek, Turnhout -

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen en de sociale inspectie zijn maandagochtend binnengevallen op locaties van PostNL in Wommelgem, Willebroek en Turnhout. In totaal zijn al negen personen gearresteerd. De vestigingen in Wommelgem en Willebroek werden verzegeld.

nelo, tdk, sare

LEES OOK. De “moderne slaven” van PostNL: 500 pakjes per dag, “onmenselijk lange uren” en een hongerloon

Naar aanleiding van tal van gevallen van zwartwerk en andere sociale inbreuken, voeren de inspectiediensten al een hele tijd controles uit bij koeriersbedrijven. Bovendien zouden chauffeurs, die als onderaannemer of in opdracht van een onderaannemer werken, elke dag lange uren moeten kloppen. Sommigen moeten maar liefst 250 tot zelfs vijfhonderd pakjes per dag leveren. De vakbonden spraken eerder al over ‘moderne slavernij’ omdat de chauffeurs het vaak met een karige verloning moeten doen en zelfs nauwelijks of niet rondkomen.

LEES OOK. Overwerkte koeriers getuigen over pakjesbedrijven: “Gedesillusioneerd door de wantoestanden”

De huiszoekingen gebeuren volgens arbeidsauditeur Gianni Reale onder leiding van een onderzoeksrechter en met medewerking van de sociale inspectiediensten. De invallen kaderen in een onderzoek naar sociale wanpraktijken bij koerierdiensten.

“De onderzoeksrechter is gevorderd voor valsheid in geschrifte, criminele organisatie, mensenhandel en verboden terbeschikkingstelling”, legt Reale uit. “Er worden namelijk werknemers uitgeleend aan een derde persoon. Die derde persoon oefent het gezag uit dat eigenlijk door de werkgever zou moeten worden uitgeoefend. Dit is verboden en is ingesteld om misbruiken zoals koppelbazerij te voorkomen.”

Negen arrestaties

Bij de actie werden negen personen gearresteerd. Een aantal zal worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Mechelen. Het gaat onder meer over personen die als ‘inkoper’ werken en in loondienst zijn bij PostNL. Die zogenaamde inkopers zorgen voor de contacten en de contracten met de onderaannemers. De depots van PostNL in Wommelgem en Willebroek werden door de politie verzegeld, wat betekent dat er niemand meer naar binnen mag en dat veel pakjes voorlopig achter slot en grendel blijven.

Eind november werd de vestiging in Wommelgem al eens verzegeld “omdat het om ernstige inbreuken ging en er al voorgaanden waren”, klonk het toen bij het arbeidsauditoraat. Het depot werd enkele dagen later vrijgegeven onder strenge voorwaarden. Zo moest PostNL onder meer afstand nemen van chauffeurs die niet in orde zijn. Dat het depot vandaag opnieuw verzegeld werd, wijst op de niet-naleving van de opgelegde voorwaarden.

PostNL “verbaasd en verontwaardigd”

PostNL is “zeer verbaasd en verontwaardigd” over de politie-invallen. “De impact op de betrokken collega’s is groot”, stelt PostNL in een korte mededeling. “Het is ons volkomen onduidelijk welk doel deze acties hebben.”

PostNL zegt de voorbije maanden steeds zijn volledige medewerking te hebben gegeven aan alle onderzoeken en vragen van autoriteiten. “Er zijn geen grote of structurele misstanden in onze manier van werken aan het licht gebracht”, meent het bedrijf. “Deze gang van zaken vandaag roept dan ook grote vragen op over de willekeurige behandeling door de instanties.”

PostNL doet er naar eigen zeggen alles aan om de impact voor de e-commerce klanten en consumenten zo veel mogelijk te beperken en de normale dienstverlening zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

Ook het depot in Willebroek werd verzegeld. © rr

Het depot van PostNL in Wommelgem werd opnieuw verzegeld. © BFM

Depot Wommelgem. © BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen