Lorin Parys vertrekt bij N-VA en volgt Pierre François op als CEO van de Pro League

De Pro League heeft een nieuwe CEO. Politicus Lorin Parys (45) vertrekt bij de N-VA en neemt de rol over van Pierre François. De aanstelling werd maandag goedgekeurd op de Algemene Vergadering. N-VA-voorzitter Bart De Wever verliest hiermee zijn ondervoorzitter en dauphin. En ook voor de fractie in het Vlaams Parlement is Parys’ vertrek een aderlating.

Pieter-Jan Calcoen, Vincent Van Genechten en Hannes Heynderickx

LEES OOK. Hij kent volgens zichzelf “werkelijk niets” van voetbal, maar is een politieke topper en meteen ook rolmodel: Lorin Parys, de nieuwe baas van de Pro League

De Pro League verzamelde maandag in het Crowne Plaza-hotel in Zaventem. Er wordt gepraat over het competitieformat en de daaraan gekoppelde BeNe League, maar ook over de opvolger van de in januari vroeger dan verwacht vertrokken François. Die zou normaal gezien op post blijven tot de aanstelling van de nieuwe CEO, maar gaf zelf aan die weg vroeger te willen vrijmaken.

“Ik heb gedurende deze zeven jaren alles gegeven voor het Belgische voetbal en was bereid om de continuïteit te garanderen tot de komst van mijn opvolger, maar met het speciale mandaat van Wouter Vandenhaute en Vincent Mannaert is dit niet langer noodzakelijk”, klonk het.

Het was tot nu toe niet duidelijk of de Pro League al een opvolger voor François had gevonden. Vandenhaute en Mannaert, die zeer nauw bij het dossier betrokken waren, hadden de kandidaten discretie beloofd en dus lekten er nauwelijks namen. Tot maandag de voornaamste kandidaat bekend werd: Lorin Parys. Bekend als politicus (en ondervoorzitter) bij N-VA.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Parys begint vanaf 1 april aan zijn nieuwe taken bij de Pro League. “Het is een intensief selectieproces geweest, geleid door de headhunters van Odgers Berndtson. We hebben gekozen voor iemand die met een frisse maar analytische blik naar de sport kan kijken, mensen kan samenbrengen en op zoek gaat naar oplossingen. Lorin wordt het gezicht van het professionele voetbal in België maar zal achter de schermen de relaties met de clubs, de Voetbalbond, ACFF, Voetbal Vlaanderen, partners en beleid uitbouwen en de organisatie leiden. We wensen hem daarbij alle steun en succes toe.”

“Ik vond het voor mezelf tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan”, aldus Parys. “Het is mijn ambitie om voetbal te doen groeien als sport, als maatschappelijke motor en als economische sector. Ik schakel nu dus over van de hoofdzaak naar de belangrijkste bijzaak. En die oogt best indrukwekkend met meer dan 1 miljoen geregistreerde fans, meer dan 3 miljoen toeschouwers, 11.000 geregistreerde jeugdspelers en 298 sociale projecten met 55.000 deelnemers en 700 miljoen euro toegevoegde waarde in combinatie met duizenden jobs bij de profclubs. Samen met alle partners die het voetbal heeft heb ik ontzettend veel zin om daar nog een turbo op te steken. Vanaf vrijdag 1 april leg ik al mijn politieke functies neer en zal ik me 100% inzetten voor ons voetbal.”

 ©  BELGA

Pleegouder

Parys is een geboren en getogen Leuvenaar en studeerde Rechten aan de Université de Namur, de KU Leuven en aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Hij werkte als advocaat aan de balie van New York bij Latham & Watkins LLP. Daarna werd hij woordvoerder van de Vlaamse minister van Economie en Buitenlandse Handel Patricia Ceysens (Open VLD).

Parys werd later directeur en voorzitter van Flanders DC en ging aan de slag als Chief Operating Officer van de vastgoedgroep Uplace en voetbalclub Club Brugge. Hij was, samen met een vennoot, ook eigenaar van een pop-up bar op de Oude Markt in Leuven, De Fabriek. Samen met zijn echtgenoot stampte hij een aantal optiekwinkels uit de grond: Eye Candy.

In 2010 raakte Parys niet verkozen in de Kamer vanop de Vlaams-Brabantse Open VLD-lijst. Drie jaar later stapte hij misnoegd over naar de N-VA, waarvoor hij wel verkozen raakte in het Vlaams Parlement. Ook in de Leuvense gemeenteraad ging hij in 2019 zetelen onder de N-VA-vlag.

Maar het is vooral als ondervoorzitter van de N-VA dat Parys nationale bekendheid verwierf. Als sidekick van Bart De Wever maakte hij sinds 2018 alle regeringsonderhandelingen mee en fungeerde hij als een soort partijwoordvoerder naar de buitenwereld toe. Toen De Wever aankondigde dat dit wellicht zijn laatste termijn is als voorzitter, werd Parys meer en meer genoemd als zijn gedoodverfde opvolger.

Ook omdat hij de rol van partijwaakhond nu al op zich nam. Vooral in het Vlaams Parlement was hij de behoeder van de partijlijn. Zelfs het gros van de beslissingen van de Vlaamse regering ging door de handen van Lorin Parys, die vaak de voorbereidende vergaderingen van de ministerraad bijwoonde. Toch een opmerkelijk voorrecht als parlementslid.

Die geprivilegieerde toegang stelde Parys ook in staat het Wouter Beke (CD&V) knap lastig te maken. De welzijnsminister kreeg bijwijlen forse kritiek te slikken van Parys. Of het nu ging om het coronacontactonderzoek of een hervorming van de adoptieprocedures: Parys hield het eigenhandig tegen of stuurde het beleid de andere kant uit.

 ©  BELGA

“Geen eenvoudige keuze”

“Het waren acht intense en mooie jaren bij de N-VA”, aldus Parys in een persbericht van de partij. “Ik haalde veel voldoening uit mijn mandaat van volksvertegenwoordiger en had het genoegen om als ondervoorzitter betrokken te zijn bij twee regeringsonderhandelingen. Ook in Leuven werkte ik samen met een bijzonder fijn team. In 2018 haalden we nog het beste Leuvense resultaat uit de geschiedenis van de partij.”

“Deze carrièreswitch is allesbehalve een eenvoudige keuze, maar ik voelde dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk. Toen deze opportuniteit op mijn pad kwam, heb ik na een periode van diep nadenken uiteindelijk de knoop voor mezelf doorgehakt.”

“Ik ben de partij en haar kiezers enorm dankbaar voor de kansen die ik de voorbije jaren heb gekregen. Het is alvast een opsteker dat ik afscheid kan nemen op een moment dat de partij blaakt van gezondheid en in de peilingen nu zelfs het politiek marktleiderschap herovert. De N-VA bruist van het talent en heeft alle troeven in huis om deze positieve trend verder te bestendigen.”

“Mijn politieke opinies veranderen vanzelfsprekend niet, maar vanaf heden verdwijnen die wel in mijn achterzak. Als CEO van de Pro League zal ik mij volledig toewijden aan het verdedigen van de belangen van het professioneel voetbal en het verder uitbouwen van de sport als maatschappelijke motor en economische sector”, besluit Parys.

 ©  BELGA

Respect

Voorzitter Bart De Wever: “Het nadeel van samenwerken met bekwame mensen is dat ze soms andere opportuniteiten op hun pad tegenkomen en uitvliegen. Het is niet gemakkelijk om iemand te zien vertrekken met wie ik zo nauw en constructief heb samengewerkt, maar ik respecteer Lorin zijn persoonlijke keuze. Ik dank hem voor zijn bewezen diensten en wens hem het allerbeste toe met zijn nieuwe uitdaging.”

Ondervoorzitter Valerie Van Peel: “Het was een eer om het afgelopen jaar met Lorin een team te vormen. Ook menselijk klikte het tussen ons helemaal. De partij en ik gaan hem ongelofelijk missen. Ik wens hem zeer veel succes in zijn nieuwe functie en hoop dat onze wegen in de toekomst ooit opnieuw mogen kruisen.”

Vastgoed

Jobs in de regio