©  ISOPIX

Omstreden Kamila Valieva (15) stond opnieuw op het ijs en deed WK-scores van Loena Hendrickx en co verbleken

Kunstschaatsster Kamila Valieva heeft na alle controverse rond haar persoon tijdens de Olympische Spelen weer een wedstrijd geschaatst. De Russin kwam dit weekend in actie op een speciale binnenlandse wedstrijd in Saransk.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

“Ik ben blij dat ik weer op het ijs stond en dat de Channel One Cup heeft plaatsgevonden”, zei de 15-jarige Europees kampioene. “De toeschouwers geven je energie als je moe wordt. Dankzij hen kun je doorgaan.”

Valieva won vorige maand met het Russische team goud in de landenwedstrijd op de Winterspelen. Een dag later bleek dat ze al voor de Spelen was betrapt op doping, maar dat het Russische antidopingbureau Rusada haar slechts voorlopig had geschorst en die sanctie weer had teruggedraaid. Het zorgde voor veel commotie in Peking, waar de tiener van sporttribunaal TAS toestemming kreeg om toch verder deel te nemen. In de individuele wedstrijd verprutste ze haar vrije kür en eindigde ze als vierde. De dopingzaak loopt nog. Rusada heeft zes maanden om tot een verdict te komen en lijkt van plan om die tijd ten volle te gebruiken. Voor augustus moet er dus geen uitspraak verwacht worden.

De wedstrijd in Saransk was speciaal georganiseerd gelijk met het WK in Frankrijk, waar de Russen niet welkom waren vanwege de inval in Oekraïne. Valieva kwam tot 173,88 punten in haar vrije kür en moest alleen olympisch kampioene Anna Shcherbakova met 176,12 punten voor laten gaan. Ze had eerder met 83,63 punten wel de hoogste score in de korte kür neergezet.

In Montpellier werd de Japanse Kaori Sakamoto wereldkampioene met 80,32  punten in de korte kür en 155,77 punten in de vrije kür. Loena Hendrickx veroverde met 75,00 en 142,70 punten zilver.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten