© Theo Derkinderen

Hevige brand vernielt tuinkamer en tuinbar: enorme rookpluim kilometers ver zichtbaar

Sint-Katelijne-Waver -

Een zware brand heeft zaterdagavond een tuinconstructie naast een woning in de Walemstraat in Sint-Katelijne-Waver volledig in de as gelegd. In het gebouw lag heel wat gereedschap en materiaal en stond ook een tuinbar. Een woning in aanbouw liep schade op aan de isolatieplaten.

Theo Derkinderen, Stijn Van de Sande

De bewoners waren zaterdag in de weer met het aanleggen van kunstgras in hun tuin. Plots merkte één van hen dat er wat rook opsteeg van onder het kunstgras en hij ging kijken wat er loos was. “Het vuur schoot plots van onder het kunstgras en zo ontstond er brand aan de coniferen naast het gazon. We hebben nog geprobeerd om te blussen met een brandblusapparaat maar het vuur zette de coniferen helemaal in lichterlaaie en de vlammen sloegen over naar de tuinkamer”, zucht de bewoonster.

De houten constructie in de tuin is compleet vernield 

De houten constructie in de tuin is compleet vernield © Theo Derkinderen 

In een mum van tijd stond het hele gebouw in brand en steeg er een onheilspellende zwarte rookpluim op die tot kilometers ver te zien was. “Alles wat in de tuinconstructie opgeslagen lag, is vernield. We hadden er een tuinbar in staan, allerlei materiaal en onlangs hebben we er ook verschillende spullen uit een appartement in opgeslagen. Dat is allemaal verloren.”

De brand ging met een enorme rookontwikkeling gepaard 

De brand ging met een enorme rookontwikkeling gepaard ©   Stijn Van de Sande

De brandweer liet een extra tankwagen aanrukken om over voldoende bluswater te beschikken en kreeg het vuur uiteindelijk vrij snel onder controle. “We hebben kunnen vermijden dat er overslag was naar het eigenlijke woonhuis. Een woning in aanbouw, net naast de houten tuinconstructie, liep wel schade op. De isolatieplaten die tegen de gevel hingen zijn helemaal zwartgeblakerd. Gelukkig is het vuur niet op dat gebouw overgeslagen. Wel moest er nog een tijdlang worden nageblust om heropflakkeringen te vermijden”, licht brandweerofficier Michel Michiels toe.

De brandweer moest nog een hele poos nablussen om heropflakkeringen te vermijden 

De brandweer moest nog een hele poos nablussen om heropflakkeringen te vermijden ©  Theo Derkinderen

Bij de brand raakte gelukkig niemand gewond. De Walemstraat werd door de politie afgesloten. Hoe het vuur precies is kunnen ontstaan is voorlopig niet duidelijk.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio