36e Seminiviering viert vruchtbaarheid en de lente. “Dit is een belangrijk stuk Antwerpse folklore”
In de Antwerpse binnenstad vond zaterdag voor de 36e keer de Semini-viering plaats. Het was sinds de intrede van corona geleden dat het verweerde beeldje -een eeuwenoud vruchtbaarheidssymbool, sinds de 16de eeuw zonder penis- boven de poort van het gerenoveerde Steen werd geëerd. De viering omvatte een optocht en een ceremonie aan het Steen, waar men tijdens het strooien van ‘zaad’ een wens kon doen.
De stoet, met onder meer de Stadstrommelaars, vendelzwaaiers, volkskunstgroep Reintje Vos en de Snorrenclub, vertrok aan het MAS en ging vervolgens naar het recent gerenoveerde Steen, waar het Semini-beeldje zich bevindt.
De optocht vertrok aan de MAS, met de Stadstrommelaars voorop — © Patrick De Roo
Vendelzwaaiers — © Patrick De Roo
De Snorrenclub met hun reus, Lange Wapper op de achtergrond — © Patrick De Roo
Fetish
Als we daar aankomen, zien we nog een ander spektakel: een twintigtal mannen in kinky lederen outfits. Het zijn leden van MSC, een gay club met een voorliefde voor motoren en fetish. “We zijn hier voor een fotoshoot. Zo meteen gaan we naar de Waagnatie voor een tweede sessie,“ vertelt Ludo Goorden. Hij heeft geen flauw idee van wat er aan het Steen aan de hand is. “Van Semini had ik nog nooit gehoord. Een vruchtbaarheidssymbool is toch ook een beetje een fetish he? Maar zijn penis afhakken, dat hadden ze toch niet mogen doen,” lacht hij. De clubleden vinden het kortom een boeiend gegeven.
Ludo Goorden — © Patrick De Roo
Twee spektakels tegelijk — © Patrick De Roo
Aan het Steen volgden speeches en schepen Koen Kennis (N-VA) werd ingewijd in de Ludieke Orde van Semini. “Het is erg fijn dat we na corona eindelijk opnieuw samen zijn om te zingen, lachen en dansen. De symboliek van Semini is heel mooi want hiermee wordt letterlijk en figuurlijk de lente, het seizoen dat staat voor vruchtbaarheid, ingezet.”
Vervolgens werd boven de poort van het Steen een krans opgehangen en het ‘Semini-lied’ gezongen: “De patroon van ieder meisje dat al van de straat was, maar nog geen boeleke had. En hij heeft hier tot op het Zuid zijn zaad gezaaid. Want hij stond daar al wel duizend jaar te stoefen met zijn fluit.”
Geen restauratie
Het Semini-beeldje is dus al eeuwen oud en dateert mogelijk zelfs uit de Romeinse tijd, al werd het pas veel later boven de poort van het Steen ingemetseld. Het is waarschijnlijk de god Priapus, al wordt Semini in ’t stad ook vaak ‘God Jumenas’ genoemd. Het is in ieder geval een vruchtbaarheidssymbool waar Antwerpse vrouwen een kinderwens komen afsmeken.
Het bas-reliëf is in erg slechte staat. In de 16de eeuw kapten de Jezuïeten -die zo’n heidens symbool uiteraard aanstootgevend vonden- de penis van het beeld af. De tand des tijds en luchtvervuiling deden de rest.
Semini, zonder penis — © RR
Zijn er plannen om het werk te restaureren? Philippe Van Den Heuvel is de voorzitter van AKSIE, een vzw die in 1987 werd opgericht om Semini voor verder verval te behoeden. “Maar dat is niet zo eenvoudig. Tijdens de recente renovatie van het Steen wilde men aanvankelijk het originele beeldje uit de muur te halen, in het museum zetten en vervangen door een surrogaat. Maar de steen is fragiel en Erfgoed besliste om het te laten zitten waar het zit en niet te restaureren, al werd het inmiddels wel met een speciale vloeistof behandeld. Semini zal dus nog een hele tijd meegaan.”
Tijdens het gooien van ‘zaad’ kon men een wens doen — © Patrick De Roo
Wensen met zaad
In het Steen werd recent het werk ‘De Gulle Waard’, een hedendaagse interpretatie van Semini van kunstenaar Sharon van Overmeire, geplaatst. Daar kon men zaterdag tijdens het strooien van ‘zaad’ -oftewel graankorrels- en het uitspreken van ‘God Jumenas’, een wens doen. Een daarvan was “liefst geen kinderen voor ik negentig ben.”
Aanschuiven voor een wens — © Patrick De Roo
Ronnie Vermeulen, voorzitter van de Snorrenclub — © Patrick De Roo
Ook Ronnie Vermeulen, voorzitter van de Snorrenclub die twee jaar geleden zelf werd opgenomen in de Ludieke Orde van Semini, deed een wens. “Eigenlijk mag je die niet luidop zeggen want anders komt hij niet uit. Laat ik het er op houden dat het iets te maken heeft met een voetbalploeg die naar tweede klasse gaat. De Semini-viering is voor de Snorrenclub heel belangrijk want het is een belangrijk element van de Antwerpse folklore.”
Op naar café Den Bengel — © Patrick De Roo
De viering werd afgesloten aan café Den Engel op de Grote Markt. Van al dat zaad krijgt een mens tenslotte dorst. (mibl)
Hoofdpunten
Nieuwe aanslag verijdeld in Borgerhout: “burgers” dragen onderschepte bommenlegger over aan politie
“Ontsla elk jaar de 10 procent slechtste werknemers”: de brulaap waar ooit ook Vlaamse bazen mee dweepten, heeft afgedaan
Onwettige pensioenvergoeding niet de enige keer dat Siegfried Bracke extra langs de kassa passeerde
Met de weekendtrein van Mol naar Antwerpen: “We hopen dat jullie straks allemaal een klacht indienen”
Bekijk meer ATV
Grootouders voor het klimaat houden debatten in UAntwerpen: “Wat moeten we doen om gehoord te worden?”
IJshockeyploeg Antwerp Phantoms strijdt dit weekend om kampioenstitel
GETEST. Praktische proef om bewakingsagent te worden: Rennen, springen, wegduiken en vooral kopje erbij houden
Veiliger kruispunt Grotesteenweg-Singel: werkzaamheden vanaf 17 april