©  ISOPIX

Zilveren Hendrickx dankt veel aan nieuwe trainingspartner: “Loena is te goed voor andere meisjes. Dat leidde tot jaloezie”

Loena Hendrickx beleefde vrijdag een avond om nooit te vergeten. Niet dat alles goed ging. Ze wist dat haar vrije kür op het wereldkampioenschap in Montpellier vol met kleine foutjes zat. Dat was de jury zeker niet ontgaan. Maar de tweede plaats achter de Japanse Kaori Sakamoto was het schitterende resultaat van hard werken en improvisatievermogen.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK. Coach en broer van zilveren Loena Hendrickx: “In België hebben we maar één wereldtopper, we moeten spaarzaam met haar omgaan”

IJverig was de 22-jarige Hendrickx altijd al. Maar door fysieke ongemakken (enkel- en liesblessure) was de voorbereiding op het WK ernstig gehinderd. Vijf weken zaten er tussen de  Olympische Winterspelen in Peking, waar ze achtste werd, en het toernooi in het zuiden van Frankrijk. Bijna twee daarvan had ze door die blessures niet kunnen trainen. Een spreidsprong werd uit de vier minuten lange kür gehaald, en piourettes werden gewijzigd.

Dat was vooral het werk van choreograaf Adam Solya, een in Antwerpen wonende Hongaar. Want broer en coach Jorik Hendrickx sukkelde na Peking met Covid-19 en kon pas op het laatste moment aan de strenge Franse gezondheidseisen voldoen.

 ©  EPA-EFE

Jaloezie

Met Solya en Hendrickx zijn niet alle mannen achter het succes van de beste Belgische kunstschaatsster uit de geschiedenis genoemd. Er is ook nog een trainingspartner, die tot nu in de schaduw staat. Zijn naam is Nikita Starostin, een negentienjarige Duitser. Afkomstig uit Sint-Petersburg, zijn inburgering is nog maar net begonnen, hij spreekt maar een paar woorden Duits.

Maar Starostin springt als een jong veulen en is in Montpellier voor zijn nieuwe vaderland present. Met een 23e plaats in de korte kür plaatste hij zich net voor de vrije kür. “Het is een goede stap geweest om Nikita erbij te halen”, zegt Jorik Hendrickx. “Aan andere meisjes kon Loena zich niet meer optrekken. Ze is te goed. Dat leidde alleen maar tot jaloezie. Bij sprongen kan hij een mooi voorbeeld zijn.”

LEES OOK. Prachtig: bekijk hier de indrukwekkende vrije kür die Loena Hendrickx WK-zilver opleverde

De nieuwe trainingssituatie heeft Hendrickx veel vertrouwen gegeven. En dat gold ook voor de duizenden toeschouwers in de Sud de France Arena, die bereid waren de gracieuze bewegingen en de jumps van de kunstschaatssters enthousiast te begroeten. “Dan groeit ze”, zei Jorik over zijn zus. “Het is ook show. In Peking wilden de Chinezen alleen voor hun landgenoten juichen.”

Vastgoed

Jobs in de regio