©  ISOPIX

Formule 1-weekend gaat na urenlang overleg ‘gewoon’ door, ondanks twijfels bij diverse piloten na raketaanval vlakbij circuit

Ondanks de raketaanval op een oliedepot niet ver van het circuit, gaat het Formule 1-weekend in Jeddah ‘gewoon’ door zoals gepland. Dat heeft F1-CEO Stefano Domenicali vrijdagavond opnieuw bevestigd na een tweede vergadering. Hiermee gingen alle teams akkoord, nadat de Formule 1-leiding stelde te vertrouwen op de autoriteiten.

Erik van Haren, Vincent Van GenechtenBron: De Telegraaf

LEES OOK. Raketaanval vlakbij circuit tijdens eerste oefensessie F1-race in Saudi-Arabië

Niet alle coureurs waren het eens met dat besluit. Een aantal rijders wilde dit weekend liever niet meer in actie komen, maar na urenlang beraad staat het licht nog altijd wel op groen en wordt er gewoon geracet. Dat bevestigden Red Bull-teambaas Christian Horner en McLaren-teambaas Zak Brown in de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens de autoriteiten is de veiligheid gewaarborgd.

De coureurs praatten onderling uren met elkaar, waarop de teambazen werden teruggeroepen om te overleggen. Daarop gingen de partijen weer in conclaaf met Domenicali, waarna het standpunt diep in de nacht hetzelfde bleef: de race gaat door.

 

 ©  ISOPIX

De Formule 1 bracht eerder op de vrijdagavond een statement naar buiten. “We hebben nauw contact gehad met alle betrokken autoriteiten naar aanleiding van de situatie die zich vandaag heeft voorgedaan. Ze hebben bevestigd dat het evenement kan doorgaan. We volgen de situatie op de voet en blijven in nauw contact met de autoriteiten en alle teams.”

De tweede vrije training begon vrijdag een kwartier later dan gepland, omdat coureurs en teambazen werden bijgepraat door Domenicali. Een aantal coureurs had daarvoor aangegeven liever niet te willen rijden. Vervolgens was toch iedereen actief tijdens de training.

Leclerc weer de snelste

Charles Leclerc zette net als tijdens de eerste vrije training de snelste tijd neer in de tweede sessie. De Ferrari-coureur, winnaar van de eerste race in Bahrein, was bijna anderhalve tiende van een seconde sneller dan Max Verstappen. Verstappen reed wel op de hardere medium-band. Leclercs teamgenoot Carlos Sainz noteerde de derde tijd.

Beide Ferrari-coureurs kwamen de slotfase van de training niet meer in actie, nadat ze beiden in aanraking waren gekomen met de muur. Achter de Ferrari’s en Red Bulls kwamen Lewis Hamilton en George Russell (Mercedes) tot de vijfde en zesde tijd.

 

 ©  ISOPIX

Tweede vergadering

Om 22u00 lokale tijd, 20u00 in België, stond er opnieuw een vergadering gepland met Domenicali en de teambazen. Ook alle coureurs schoven bij de vergadering aan. Na deze vergadering heeft Domenicali dus bevestigd dat de race vooralsnog doorgaat. Volgens bronnen is door de autoriteiten verzekerd dat de veiligheid van het evenement bovenaan de prioriteitenlijst staat, maar de aanval van de Jemenitische rebellen zorgt logischerwijs voor veel vragen.

“Er is ons verzekerd dat de veiligheid voor het land prioritair is”, legde Domenicali uit aan de media na de bijeenkomst. “De Saoedische verantwoordelijken zijn op het circuit met hun familie. Ze hebben alle nodige systemen voorzien om deze zone te beveiligen. We zijn dus vol vertrouwen en gaan verder met het evenement.”

Ook de Saudi Motorsport Company laat in een statement weten dat de veiligheid is gewaarborgd voor alle aanwezigen op het circuit en dat het race-weekeinde doorgaat. “Waarop mikken de rebellen? De economische infrastructuur, niet de burgerlijke en niet het circuit”, vervolgde Mohammed Ben Sulayem, de voorzitter van de Internationale Automobielfederatie (FIA). “We hebben de feiten geverifieerd en er is ons op hoog niveau verzekerd dat deze plek veilig is. Laten we racen!”

Rebellen uit het zuidelijke buurland Jemen voerden tijdens de eerste trainingsdag aanvallen uit met raketten en drones. Na een explosie was vanaf het racecircuit een enorme rookwolk te zien. De rebellen zijn Houthi’s die met hulp van Iran strijden tegen de machthebbers van Jemen, die gesteund worden door Saoedi-Arabië.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio