©  REUTERS

Historisch WK-zilver voor Loena Hendrickx: “Dit is crazy, ik ben supertrots op mezelf”

De lies en enkel ingepakt, maar wat een présence en doorzettingsvermogen: zelfs al was ze licht geblesseerd, Loena Hendrickx pakte de Sud de France Arena – weer mét publiek - in Montpellier in. Een Belgische als vice-wereldkampioene in het kunstschaatsen, his-to-risch.

Hans Jacobs

De vreugde spatte ervan af. Zoveel vertrouwen had haar tweede plaats na de korte kür, woensdag, haar gegeven. Zo’n gevoel van opluchting dat ze zich door de blessures die haar aanloop naar dit WK hadden gehinderd, kon knokken. Ook in de vrije kür, conditioneel een pak veeleisender, gaf ze geen krimp. Ze kreeg het publiek op haar hand, kreeg applaus, straalde, weende van geluk en emotionele ontlading. “Dit is crazy, dit was superemotioneel”, zegt ze. “Ik ben supertrots op mezelf dat ik niet heb opgegeven met mijn blessures. Ook al was het op de limiet, mijn lichaam heeft nu echt rust nodig.” Opnieuw toonde ze haar mentale veerkracht en stalen zenuwen. Het WK-podium: goud voor Kaori Sakamoto, de bronzen sensatie van de Winterspelen (236,09 punten), zilver voor Hendrickx (217,70 ptn), brons voor Alysa Liu (211,19 ptn).

Nog nooit behaalde een Belgische een medaille op een individuele discipline in het WK kunstschaatsen – het paar Pierre Baugniet en Micheline Lannoy werd twee keer wereldkampioen en het koppel Edmond Verbustel en Suzanne Diskeuve pakte brons, in de jaren veertig. In de meest mondiale wintersportdiscipline, waar alle grote sportnaties op inzetten. Ze lacht. “Dit doet me wat, dat ik de eerste Belgische ben.”

 ©  AFP

Ze kan terugblikken op haar beste seizoen ooit, Hendrickx verbeterde in dit olympische seizoen haar persoonlijke records, zowel in de vrije als de korte kür.

Nog rek op oefening

Een nieuwe oefening met een grotere moeilijkheidsgraad (die meer punten kan opleveren), nieuwe muziek en grotendeels blessurevrij: ziehier de voornaamste ingrediënten waarom ze dit seizoen nog meer aansloot bij de wereldtop. En er zit nog rek op: bedoeling is om in het komende tussenseizoen de moeilijkheidsgraad op te krikken, met onder meer sprongen die nog meer punten kunnen opleveren, zoals de drievoudige rittberger (die doet ze al maar laat ze soms achterwege in een wedstrijd, als ze zich niet zeker genoeg voelt) of de drievoudige axel.

Het wapen van bijvoorbeeld de Russinnen – de viervoudige sprongen, de quads – heeft ze (nog) niet in haar arsenaal. Wie die lukt, krijgt meer punten maar het is een veel grotere belasting op het lichaam. Hendrickx staat vooral aan de top als allroundschaatster: haar uitstraling, haar techniek, haar choreografie... Loena Hendrickx: “We wilden geen onnodige risico’s nemen om met een quad misschien weer geblesseerd te raken in een belangrijk jaar met de voorbije Spelen. Je hoeft ook geen ‘springbal’ te zijn om mee te spelen met de wereldtop. Het is heel leuk dat de jury ook waardeert dat ik alles netjes afwerk.” Wat ook meespeelt: Loena Hendrickx is inmiddels een naam als een klok, niet onbelangrijk in een jurysport.

 ©  EPA-EFE

Jorik Hendrickx, haar broer/coach en gewezen kunstschaatser: “Dat Loena nu wereldtop is, komt ook omdat ze na heel wat blessures nu een tijd blessurevrij kon trainen. Wil je nog slechts een jaar presteren maar je hele lichaam kapotmaken? Of wil je nog langer verder? In Rusland staan nieuwe meisjes klaar als eentje geblesseerd uitvalt, in België hebben we één wereldtopper dus we moeten spaarzaam met haar omgaan.”

Loena: “Nadat ik van de ene in de andere blessure sukkelde, heb ik mijn lichaam bewust laten rusten. En daar heeft corona een beetje bij geholpen. In 2020 kon ik eigenlijk herbeginnen maar door die maanden zonder wedstrijden kon ik nog sterker worden.”

Met 22 jaar is Hendrickx al een ‘ancienne’, ze traint intussen minstens evenveel naast dan op het ijs, om via corestability en krachttraining haar lichaam zo blessurevrij en zo sterk mogelijk te houden.

Zonder Russinnen

Noblesse oblige: op dit WK waren de drie Russinnen er niet, gebannen door de oorlog in Oekraïne. Rusland is het kunstschaatsland nummer één, op de vorige WK’s stonden ze steevast op het podium of eindigden ze voor Hendrickx. De Russinnen, die hun voorsprong opbouwen met veelvuldige viervoudige sprongen, hebben een hoger persoonlijk record van Hendrikx. Ze heeft er dubbel gevoel bij. “Ik behaal een medaille en denk ook: de beste drie waren hier niet. Maar ik kan er ook niets aan doen dat ze er niet waren, het is nu eenmaal zo.”

Want Russinnen of niet, voor de eeuwigheid staat dit stukje Belgische sportgeschiedenis op de tabellen: ‘Loena Hendrickx, vice-wereldkampioene kunstschaatsen’.

Loena Hendrickx

Geboortedatum: 5 november 1999

Geboorteplaats: Arendonk

Palmares: tweede op WK 2022, vijfde op WK 2021, vierde op EK 2022, vijfde op EK 2018, achtste op de Winterspelen van Peking 2022, zestiende op de Winter­spelen van PyeongChang 2018

Coach: broer Jorik, tweevoudig olympiër

Choreograaf: Adam Solya

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten