© Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN SACHA. De Wever zag snel in dat hij met zijn hevige reactie fout zat

Sacha Van Wiele

De Antwerpse politiek is sinds deze week opnieuw een beetje gezelliger. De coronavoorschriften zijn opgeheven en alle raadsleden waren weer welkom op de raadscommissies. Gedaan met ‘collega, u staat nog op mute’, ‘de verbinding is zeer slecht’ of ‘de mama zit in een vergadering, schat’.

Dat dit de setting is waarin een doorgewinterde politicus zich thuis voelt, bleek uit de tussenkomsten van Claude Marinower (Open Vld). Na jaren als schepen zit hij nu weer op de gemeenteraadsbanken als liberaal fractieleider. Hij wierp zich ineens op als de verdediger van de belangen van alle raadsleden en wees zonder schroom burgemeester Bart De Wever (N-VA) terecht.

LEES OOK. Onze reporter loopt in het spoor van de pyromaan van Hoboken na negentiende autobrand: “Het zijn voor iedereen slapeloze nachten”

Dit was naar aanleiding van de autobranden in Hoboken. Enkele raadsleden wensten daar het fijne van te weten. Daarmee brachten ze de burgemeester in een lastig parket. Omdat er een gerechtelijk onderzoek loopt, mag hij hierover niets zeggen. Dat zou het onderzoek in gevaar kunnen brengen. Toch wilde hij hen ook niet met een kluitje in het riet sturen. Daarom stelde hij voor om na de commissie in alle discretie een stand van zaken te geven aan de raadsleden die hierover een vraag hadden.

Daarop stak Mie Branders (PVDA), die in Hoboken woont, haar vinger op. Zij wou ook wel worden geïnformeerd, liet ze weten, waarop De Wever in een kramp schoot. Hij zag blijkbaar niet in dat hij volop de indruk aan het wekken was dat sommige raadsleden bevoorrecht zijn. Het was Marinower die hem daarop wees. Raadsleden hebben altijd het recht om vragen te stellen en ook een antwoord te krijgen. De Wever zag snel in dat hij met zijn hevige reactie en goede intenties fout zat. Een dag later liet Marinower weer van zich horen toen André Gantman in zijn functie als voorzitter van Water-Link kritiek had op het stadsbestuur. “Ik schrok een beetje van uw toon”, zei hij fijntjes.

LEES OOK. Water-Link-voorzitter André Gantman over kritiek op slecht uitgevoerde werken door nutsmaatschappijen: “We willen het herstellen, maar mogen niet van de stad”

Het is duidelijk dat Marinower meer wil zijn dan alleen maar iemand die zijn zitje in de gemeenteraad warm houdt voor een opvolger. Niemand is zo beslagen in het vanuit de meerderheid kritiek te geven zonder daarmee brokken te maken binnen de coalitie. Marinower is de ideale fractieleider van een meerderheidspartij en hij lijkt zich snel te vinden in zijn nieuwe rol.

Zal Beweging.net ook zo snel zijn nieuwe plek in het politieke toneel vinden? De organisatie is vanuit zijn hoofdkantoor in de Nationalestraat volop op zoek naar een nieuwe rol. De middenveldorganisatie was in Antwerpen jarenlang een politiek powerhouse. Dat was te danken aan de rechtstreekse lijn met CD&V. Een christendemocraat kon maar beter de zegen krijgen van ACW als hij of zij wilde verkozen geraken.

Intussen zijn de samenleving en de politieke realiteit gewijzigd. Beweging.net bindt zich niet langer aan één partij, maar wil de ervaring en de kracht van de organisatie inzetten voor al wie de samenleving in beweging wil brengen. Het wil een powerhouse zijn voor wie anders geen toegang heeft tot de politiek of het stadsbestuur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sacha Van Wiele