Tot 52 maanden cel voor invoer van twee ton cocaïne in haven Antwerpen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een vrachtwagenchauffeur vrijdag veroordeeld tot drie jaar cel. Hij werd vorig jaar betrapt toen hij een container met twee ton cocaïne wilde ophalen in de haven van Antwerpen. Een straddle carrier-chauffeur kreeg vier jaar cel met uitstel. Een derde beklaagde werd veroordeeld tot 52 maanden cel, waarvan de helft met uitstel. De drie mannen moeten ook 12.000 euro boete betalen.

blgBron: BELGA

De politie werd op 30 juni 2021 getipt dat vrachtwagenchauffeur Willem J. (56) die dag naar kaai 913 ging rijden om een partij cocaïne op te halen. De man bood zich ‘s avonds inderdaad aan bij de terminal. Een straddle carrier-chauffeur plaatste een koelcontainer op zijn vrachtwagen, waarna hij de kaaien wilde verlaten. De politie had de poorten echter laten blokkeren.

Willem J. werd in de boeien geslagen, zijn metgezel Khalid H. (29) nam de benen. Hij werd even verderop in de struiken aangetroffen en had nog kans gezien om zijn gsm te vernielen. David V. (26) werd geïdentificeerd als de chauffeur van de straddle carrier. In de koelcontainer werd liefst twee ton cocaïne aangetroffen, volgens de procureur goed voor een straatwaarde van 100 miljoen euro.

Willem J. voerde geen betwisting over de feiten. Volgens zijn advocaat werd hij onder druk gezet om de container te gaan ophalen. Hij had een foto van een lichaam in een plas bloed ontvangen met de boodschap dat hij maar beter kon meewerken als hij niet afgeknald wilde worden. Khalid H. deed dienst als de ‘ogen’ van de opdrachtgevers, die overigens niet geïdentificeerd konden worden. Hij moest met Willem J. meerijden om te kijken of alles verliep zoals gepland. Ook hij werd volgens zijn advocaat onder druk gezet en bedreigd. David V. ontkende iedere betrokkenheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners